In urma cu trei ani am decis sa trec Sri Lanka pe lista de calatorii a Chiperilor. O fotografie vazuta pe Instagram avea sa transforme un vis in realitate.
La acea vreme, Sri Lanka insemna o aglomeratie de plaje idilice si… cam atat.

Insa, Sri Lanka e mai mult de atat. Aveam sa aflu ca e o un loc binecuvantat – cred ca acesta este cuvantul potrivit pentru a o descrie; in care oamenii te sperie putin prin bunatate, sprijin neconditionat si bucuria de a trai in simplitate. E un loc cu o energie speciala – pe care nu prea o poti descrie in cuvinte; ci trebuie s-o traiesti. O tara fascinanta! Fie ca vorbim de plaja aceea plina de palmieri – vazuta in urma cu trei ani pe Instagram; de oameni, de plantatiile de ceai, de celebra calatorie cu trenul/autobuzul sau de jungla ce pare sa existe in aproape fiecare colt al tarii; de elefantii salbatici sau iguanele uriase pe care le poti intalni in drumurile tale, ca si turist – toate acestea se imbina perfect si creaza – ceea ce localnicii si nu numai – numesc aceasta insula: Perla a Oceanului Indian. Sri Lanka.
In Singhaleza – limba oficiala – Sri inseamna binecuvantare, iar Lanka este denumirea veche a insulei.
Boossa Familia noastra din Sri Lanka Pinawella Veverita uriasa 🙂 Nine Arch Bridge Culegatoare de ceai Rotti Rice and curry Srilankez Pitiwella Bungalow-ul din Pitiwella Pitiwella Weligama Amanwella Ella Koggala Goyambokka Tren Kandy Pedro Tea Plantation Little Adam’s Peak Pinawella
Cu o istorie zbuciumata si sangeroasa in spate, Sri Lanka incepe sa castige teren in zona turistica, de la an la an. Poate, atentatele din luna aprilie sa fi schimbat putin macazul – asa cum ne impartasea zilele trecute, una din gazdele noastre.
Am strabatut, anul acesta, timp de o luna, parte importanta din Sri Lanka; in stilul caracteristic, fara graba si cu un job remote, in spate. Ne-am bucurat in tihna de anumite obiective si experiente turistice, iar pe altele le-am ratat, motiv suficient de bun ca sa revenim.
- Asadar, primul pas catre vacanta de vis – pe care o propunem – este sa iti achizitionezi biletele de avion. Am gasit, in trecut, variante de zbor ce plecau de la 300 dolari/persoana, dus-intors, folosind skyscanner.
- Odata ce ati achizitionat biletele de avion, aruncati o privire aici pentru a va informa cu privire la aspectele ce tin de viza – conditii si etape de parcurs.
Insa, cum vedem experienta Sri Lanka – in doua saptamani de vacanta – full time?
- Ziua 1: Negombo. Aici se afla principalul aeroport din Sri Lanka, la o distanta de 37 km fata de capitala Colombo si cel mai probabil, aici vei ateriza. Noi am optat pentru cazare in acest orasel pentru ca ne doream liniste, nicidecum agitatia si zgomotului capitalei. Insa, i-am facut o vizita, de-o zi, cat sa ne dam seama ca a fost o decizie inteleapta sa stam departe de haos.
- Principalele obiective in Colombo sunt: Templul Gangaramaya – unul din cele mai importante temple budiste din Sri Lanka si Sri Kailasanathar Swami Devasthanam – unul dintre cele mai vechi temple hindu.
- Negombo este un oras mult mai cochet si mai prietenos, unde te poti bucura de plaja, temple budhiste sau biserici catolice, la tot pasul. Am scris aici despre perioada petrecuta.
Pe durata sederii in Negombo, noi am optat pentru obtinerea permisului auto, deoarece ne doream foarte mult sa inchiriem un tuk-tuk si sa facem turul insulei. De fapt, ceea ce am obtinut noi – dupa o serie de peripetii – nu e un permis propriu-zis, ci o dovada ca putem circula in voie, timp de o luna. Intreg procesul dureaza o ora si trebuie sa te deplasezi in orasul Wearhera, la Department of Motor Traffic, cladirea H, cu o actele in original si in copie: permis de conducere, pasaport si viza. Costul acestui demers este de 21 lei, plus tuk-tuk pana acolo, dus intors, care n-ar trebui sa coste mai mult de 23 lei din Colombo.
Am inchiriat masina pentru sapte zile si am platit 500 lei, in total.
Pentru a inchiria un tuk-tuk – in calitate de sofer – e nevoie sa detii categoria A, ceea ce nu a fost si cazul nostru, din pacate.

Sigur, deplasarea cu trenul sau cu autobuzele locale sunt experiente ce nu trebuie ratate; soferii conduc absolut haotic, au prioritate in trafic si nu respecta nicio regula de circulatie – ca urmare a concurentei dintre firmele private. Te simti ca-n film indian, oricum. In schimb, trenurile arata bine, sunt civilizate, curate si foarte ieftine: preturile pornesc si de la 4 lei/persoana pentru o distanta de peste 100km. Ambele merita!
- Zilele 2 – 3: Galle. Noi am stat in Pitiwella – un fel de sat sau mai degraba, o suburbie a orasului Galle. Ne-a placut foarte mult zona aceasta – total neturistica. Ne-am cazat intr-un bungalow amplasat fix pe plaja pentru suma de 60 lei/noapte. Destul de rudimentar, insa o experienta minunata. Dar, exista optiuni nenumarate, in functie de bugetul si confortul dorit. Ne-am relaxat, ne-am bucurat de valurile puternice ale Oceanului Indian, dandu-ne cu placa sau admirand apusul de la masa noastra, cu picioarele-n nisip. Deconectare totala de la agitatie si o incursiune desavarsita in cultura, viata si gastronomia srilankezilor.
- Unawatuna, Weligama sau Hikkaduwa merita si ele o oprire, in drum catre urmatoarea destinatie.
- Ziua 4: Koggala si Mirissa Beach. Ne-au placut mult cele doua plaje; prima total neturistica, a doua – extrem de turistica si destul de cunocuta in mediile online. In Koggala nu trebuie ratata vizita la ferma de broaste testoase din zona, iar in Mirissa, apusul vazut de pe Coconut Hill, cu riscul de a te lupta pentru un loc bun.

- Zilele 5 – 6: Tangalle. Recunoastem: e destinatia noastra preferata de plaja din Sri Lanka. Aici am gasit plaja aceea idilica careia i-am dat BIG LIKE in urma trei ani pe Instagram. De fapt, sunt doua plaje ce ne-au fermecat: Goyambokka si Amanwella, ultima apartinand unui resort de lux, dar unde poti merge, fara nicio problema. Drumul pana la plaja este foarte frumos si traverseaza o plantatie de cocotieri pitici. Insa, nisipul, apa turcoaz si nenumaratii palmieri completeaza un tablou minunat. Locul perfect pentru o lectie de surf.
- Ziua 7: Udawalawa Park. Noi am spus PAS acestei experiente, insa este pacat sa vii pana-n Sri Lanka si sa nu experimentezi un safari. Poti rezerva vizita, din locatia unde esti cazat, contra unei sume de 290 lei/persoana. Acest parc e o rezervatie naturala unde poti vedea familii intregi de elefanti, reptile, crocodili, maimute, leoparzi, porci mistreti si multe de specii de pasari dintr-un jeep, cu ghid local. De neratat!

- Zilele 8 – 9: Ella. O zona superba de munte, unde temperaturile vor scadea semnificativ fata de sudul insulei, insa merita pe deplin. Principalele atractii turistice sunt: Ella Rock – ideala pentru hiking, Rawana Waterfall, celebrul Nine Arch Bridge si Little’s Adam Peak. Daca nu ai inchiriat masina, atunci opteaza pentru trenul ce face legatura intre Ella si Nuwara Elyia: unul din cele mai spectaculoase si frumoase trasee de tren din lume. Mare atentie: rezervati-va bilete din timp pentru ca altfel riscati sa nu gasiti sau sa mergeti la clasa a 3 a, in picioare, inghesuiti. E un drum ce dureaza mai bine de trei ore, insa merita pe deplin. Cel mai ieftin bilet costa 1,88 lei/persoana, clasa a 3 a.
- Ziua 10: Nuwara Eliya – viziteaza o fabrica de ceai. Noi am fost la Pedro Tea Plantation, locul unde s-a si filmat un episod din Asia Express, ultimul sezon difuzat. Plantatia se poate vizita gratis, dar in schimb, pentru fabrica se plateste un bilet in valoare de 5,8 lei care include intrarea, ghidul si un ceai, la sfarsit. O experienta foarte, foarte faina, prin care vezi toate etapele obtinerii ceaiului, dar vei afla si secrete din industrie. Culegatoarele de ceai sunt foarte haioase si dornice sa faca poze cu tine, contra unei sume de bani. Am explicat in video-ul de mai jos de ce.
- Ziua 11: Kandy – un oras destul de aglomerat si de zgomotos. Bine, nu se compara nicidecum cu orasul Colombo. Aici, ne-am cazat pentru a vizita Orfelinatul de Elefanti Pinawella. Daca optezi pentru safari-ul de la Udawalawe sau Yala, poti spune pas acestui oras. Aici, ca si obiective turisice: statuia lui Buddha – una din cele mai inalte din Sri Lanka, Gradina Botanica si Temple of The Tooth – unde este pastrat unul din dintii lui Buddha. Intrarea costa 35 lei/persoana.

- Zilele 12 – 13: Sigiryia. Un loc cu care am rezonat mult si asta pentru ca am inchiriat bicicleta si am explorat toate padurile si zonele din jur, atentionati fiind ca putem intalni elefanti in drumul nostru. Sigiryia Rock este unul din simbolurile Sri Lankai. E imposibil sa vii in Sri Lanka si sa nu o vizitezi. Am scris aici despre legenda din spatele acestei stanci-cetate, asezate fix deasupra junglei.
- Pretul unui bilet este de 125 lei/persoana. Noua ni s-a parut un pic costisitor – avand in vedere ca suntem calatori full time, atenti la buget – si am optat pentru Pidurangala Rock, aflata la cativa km distanta de Sigiriya si care ofera aceeasi priveliste, la un pret mai mic: 12 lei/persoana. Ideal este le vizitezi pe amandoua, iar ca si moment potrivit – rasaritul – spectaculos privit de pe stanca. Simti si auzi cum jungla se trezeste la viata, iar tu ai impresia ca esti Regele Leu. Sentiment WOW-WOW!

- Langa Sigiryia, la 17 km distanta se afla Dambulla. Aici poti vedea Matale Hindu Temple, Market Place-ul – locul unde ajung toate produsele importante in Sri Lanka ce sunt trimise, ulterior catre toata tara. Golden Temple (sau Dambulla Cave Temple) este unul din cele mai vechi temple din Sri Lanka si gazduieste 153 de statui ce-l intruchipeaza pe Buddha. Face parte din patrimoniul Unesco, iar biletul de intare costa 35 lei/persoana.
- Ziua 14: Anuradhapura, un oras ce a fost capitala insulei, timp de 1300 ani. Ca si obiective de neratat sunt ruinele Ancient City si Bodhi Tree. Ambele obiective costa 105 lei/persoana, fiecare. Destul de costisitor, as spune.
Si apoi… spre aeroport. Costul unei curse cu taxiul ajunge undeva la 260 lei pentru 170 km.
E important ca la sosirea in Sri Lanka sa va achizitionati o cartela cu numar local. Recomandam reteaua Mobitel. Noi ne-am lasat pacaliti de soferul ce ne astepta si am optat pentru o alta companie ce nu avea semnal foarte bun in anumite zone. Si, atentie: NU exista internet nelimitat in Sri Lanka.
In schimb, mancarea este delicioasa! Personal, am facut o pasiune pentru: rice & curry, kottu rotti si bineinteles, rotti. Aici gasiti un articol in care am povestiti – pe larg – despre bucataria srilanekza. Curcubeu pe cerul gurii! 🙂
Va urma un articol mai detaliat, cu privire la costuri si bugetul nostru pentru o luna de zile petrecuta in Sri Lanka.
Am ratat multe obiective, momente, dar cu siguranta le vom trai data viitoare.

Perioada indicata sa vizitezi Sri Lanka
Ca-n orice tara tropicala – si aici – se intalnesc doua sezoane: uscat si umed.
In perioada mai – septembrie, musonul este prezent in zona de sud – vest, iar in lunile octombrie – ianuarie, in zona de nord – est. Cele mai turistice luni sunt decembrie – martie cand preturile urca, putin.

Speram ca te-am convins sa adaugi pe lista ta Sri Lanka!