Ce se schimba atunci cand alegi sa calatoresti pe termen lung? Totul. De partea ta ai alte monede.
Libertatea de a zabovi intr-un loc atat cat vrei si simti; bucuria de a fi un observator intr-o lume fascinanta, incarcata de reguli si tipare total necunoscute; flexibilitatea de a alege orice drum. O conectare la tine insuti, dar si la tot ce te-nconjoara.
Insula Bali este Happy Place pentru noi, asa ca am decis sa petrecem patru luni din anul sabatic, descoperind-o, in alt rol fata de vizita anterioara.
Viata in Bali se deruleaza – parca – in alta dimensiune temporala. N-ai cum sa nu observi accentul pus pe traditii, obiceiuri si reguli – de fapt, in timp s-au dovedit a fi cartea lor de vizita; accentul pus pe spiritualitate intr-o lume atat de agitata; frumusetea ceremoniilor, dar si bucuria lor de a trai.
- Cu o populatie de peste 4,5 milioane de locuitori , Bali este singura insula a Indoneziei (tara predominant musulmana, cu peste 17.000 insule), in care religia hindusa este adoptata de majoritatea locuitorilor. In jur de 93 % dintre balinezi sunt hindusi, insa un hinduism diferit de cel traditional, cu multe influente budiste aduse din insulele Java si Sumatra.
- In religia balineza, oamenii cred ca fiecare obiect are si un spirit (animism). Deci, eu, tu, masina, copacul, puiul sau casca pentru scuter avem cate-un de spirit.
- Zilnic, balinezii depun ofrande. Am scris aici despre acest ritual fermecator, repetat de cel putin trei ori pe zi, in anumite conditii si cu o insemnatate aparte: pastreaza spiritele in siguranta, oferindu-le hrana.
- Nasi/mie goreng sunt mancarurile locala promovate – mai mult – in randul turistilor. Localnicii mancanca, de obicei, orez simplu (fiert), combinat cu carne (pui/porc/peste), legume, tofu, chili, ceapa, usturoi, oua si…chili, iar. Nu mananca doua zile la rand aceeasi mancare, alegere din care deriva stilul de viata sanatos.
- Daca ati fost in Bali si v-ati plimbat, probabil ca ati sesizat multe femei implicate in procesul de construire al caselor. Ba mai mult, ele chiar sunt responsabile de tot ce inseamna transport al materialelor de constructie: balast, beton, pietre etc. Si pe toate le transporta pe cap, desi cantaresc… kg bune. NU am vazut niciun barbat facand asta, asa ca ne-am intrebat soferul: Aaa…. de ce? E vreo supersitite, credinta, la mijloc? Intamplare, sigur nu e, caci am vazut doar femei facand asta. Raspunsul lui a fost ceva de genul: Femeile sunt mai puternice decat barbatii! Au o forta mai mare. N-am stiut daca sa rad sau sa plang. Credinta e credinta, nu ne impotrivim. Au chiar si o legenda, care spune ca un zeu le-a dat mai multa putere femeilor, spunandu-le ca nu sunt slabe, ci puternice.
- Femeile sunt responsabile si de pregatirea ofrandelor: se trezesc la 5 dimineata, in fiecare zi si se indreapta catre piata de unde cumpara toate cele necesare pentru realizarea lor, dar si pentru mesele din timpul zilei. Barbatii, atunci cand se trezesc – mai tarziu, evident – gasesc masa pregatita. Pana acum, s-a dovedit ca a fi barbat in Bali e… chiar bine.
- In zilele noastre, balinezii se pot casatori cu oricine, insa, in trecut, lucrurile aratau putin diferi. La acea vreme, in Bali existau patru castre: shudras – formata din muncitori/tarani; wesias – angajatii, executantii – mana stanga a regelui; kastrias – mana dreapta a regelui si inclusiv, familiile regale; brahmins – healerii si preotii.
- Viata balinezilor e marcata de ceremonii: de la nastere si pana la moarte. Insa, cea mai importanta e incinerarea denumita Ngaben. Prin aceasta ceremonie, sufletul este eliberat din trup si astdel e pregatit de reincarnare. Toata aceasta operatiune dureaza o luna de zile, timp in care depun ofrande, zilnic si indeplinesc o serie de ritualuri, ceremonii. Nu este un eveniment trist, ci unul de bucurie, caci se vor revedea, cu totii, intr-o viata viitoare.
- Nu doar ca este cea mai importanta ceremonie, insa este si cea mai costisitoare: costa de 5 ori salariul castigat anual de un membru al familiei.
- Balinezii dorm intr-o pozitie in care capul este indreptat catre Muntele/Vulcanul Agung, locul in care isi au sediul spiritele bune si zeii.
- Vulcanul Agung, cel mai inalt vulcan din Bali (3142 m) este considerat cel mai sacru loc pentru locuitorii insulei Bali. Ultima eruptie puternica a fost in 1963, cand au murit peste 1500 persoane. Chiar si in prezent, vulcanul erupe des, insa fara a provoca daune.
- Nyepi Day/Anul Nou sau Ziua Tacerii este – poate – cea mai importanta sarbatoare a balinezilor; o zi in care onoreaza linistea, Pamantul, pe ei insisi sau familia. 24 de ore de tacere, fara poluare, fara agitatie, claxoane sau turisti rataciti. Fara restaurante sau baruri deschise; fara masini sau scutere pe strazi. Fara muzica, TV sau alte distractii. Am scris, mai multe, aici.
- 80% din economia insulei este legata de turism.
- Bebelusii balinezi nu sunt lasati sa atinga pamantul pana la varsta de trei luni pentru ca sunt considerati… zei. Bineinteles, atunci cand sunt coborati cu picioarele pe pamant sunt supusi unei ceremoni.
- O altă ceremonie mare are loc atunci când un balinez ajunge la pubertate: ceremonia de pilire a dintilor. Aceast ritual simbolizeaza trei lucruri: venirea varstei, trecerea de la animal la om si apoi, controlul celor sase pacate umane (dorinta, lacomie, manie, confuzie, gelozie si a fi sub influenta celor puternici). Conform traditiei balineze, fiecare din cei sase dinti sunt orientati in jos, dand, astfel posibilitatea celor sase vicii sa intre. Prin urmare, pilirea lor reprezenta solutia salvatoare ca pacatele sa te ocoleasca. Cam… ciudat!
- Cea mai interesanta lege: in fiecare zi de joi, copiii, angajatii institutiilor publice si chiar, private sunt obligati sa se imbrace in haine traditionale. Atentie: e lege scrisa si nu, o simpla obligatie de la care se mai pot abate.
- Balinezii au o singura zi libera pe saptamana: duminica. Sambata e zi lucratoare/de scoala, alaturi de clasica rutina: luni – vineri.
- In Bali exista doar patru nume: Wayan, Made, Nyoman or Ketut. Indiferent ca esti femeie sau barbat, acestea sunt optiunile! Wayan – primul Nascut, Made – al doilea, Nyoman – al treilea si Ketut – al patrulea. Bun… si ce intampla cu al cincilea copil al familiei? Simplu, balinezii o iau de la capat cu Wayan. De aceea, foarte multi au porecle, tocmai pentru a fi deosebiti.
- Calendarul Pawukon e calendarul balinez dupa care locuitorii isi ghideaza existenta. Un calendar atipic, caci are doar… 210 zile. Conform acestui calendar, fiecare an este impartit in aase luni, iar o luna are durata de 35 de zile. Balinezii mai au un calendar – pe varianta clasica – denumit Sasih,dupa care isi ghideaza activitatea turistica. Conform calendarului Pawukon, balinezii sunt in anul 1948.
- Bali este peste 20.000 temple!
- Fiecare familie/ sat/clan, orezarie, organizatie, asociatie. restaurant etc are propriul templu, insa acestea nu sunt incluse in cele 20.000.
- Nuntile in Bali sunt un spectacol, in sine. Si noi am asistat la o nunta, iar in curand va fi pe YouTube. Nuntile sunt fastuoase si costisitioare: se invart in jurul sumelor de 10.000 – 15.000 dolari.
- Cat e darul de nunta? O familie din sat vine in plic cu 10.000 rupii (3 lei) sau 20.000 rupii (6 lei), iar cele mai instarite, platesc intre 100.000 rupii (30 lei) si 1 mil de rupii (300 lei). Probabil va intrebati cu ce raman mirii? Cu nimic… Majoritatea tinerilor balinezi se angajeaza pe vase de croaziere tocmai pentru a anticipa un astfel de eveniment.
- Au sute sau mii de zei pe care-i venereaza, zilnic prin ritualuri, de ei stiute si intelese; un spectacol desavarsit pentru noi si pentru milioanele de turisti ce vizeaza Bali, anual. Au zei pentru aproape pentru orice aspect al vietii pamantesti: Zeul Soarelui (Surya), Zeul Iubirii (Dewa Semara), Zeul Ploii (Dewa Indra), inclusiv Zeul Banilor – Jambhala. Am scris aici.
- Barbatii se imbraca in alb, in haine traditionale, de fiecare data cand merg la templu (si femeile, bineinteles). O regula sfanta, atunci cand se raporteaza la divinitate din interiorul unui loc sacru precum templul, indiferent de varsta, statut social etc.
- Ca-n orice insula tropicala, si-n Bali exista doua anotimpuri: ploios si uscat. Sezonul ploios incepe in luna noiembrie si tine pana in luna martie. Citeste aici.
- Istoria Bali-ului se intinde de la Imperiul Majahapit pana la colonialismul olandez. Oamenii au locuit pe insula inca din 2000 i.Hr., dar primul contact european a fost facut de portughezi si olandezi, la sfarsitul secolului al XVI-lea. Bali a fost absorbita, apoi, in Compania olandeza a Indiei de Est pentru urmatorii 300 de ani. După multi ani de lupta, balinezii si-au castigat independenta in decembrie 1949.
- Toti balinezii sunt artisti: canta, picteaza sau sculpteaza. In momentul in care olandezii i-au descoperit, locuitorii din Bali sculptau/pictau cat e ziua de lunga. Intrebati de olandezi de ce fac asta, au raspuns: Sa treaca timpul mai repede! Si astfel, au fost invatati sa vanda.
- Cand spui Bali, spui terase de orez! Insa, putini stiu ca sistemul complex de irigare Subak a fost dezvoltat in secolul al IX-lea si este strans legat de istoria Bali, dar si de religie. Fiecare sat din insula Bali se intalneste o dată pe an pentru a discuta un plan de actiune pentru aceasta sursa valoroasă de venit si hrana. Unele zone sunt protejate si finantate de UNESCO, tocmai pentru a nu se pierde traditia.
- In Bali, sunt 4 recolte de orez/an, cel putin.
- Un litru de benzina costa 2,5 lei (la benzinarie).
- Bali este unul dintre putinele locuri din care se poate achizitiona cea mai scumpa cafea din lume: Kopi Luwak. Boabele trec printr-un proces inedit: un civet (o creatura mica, asemanatoare pisicii) mananca boabele rosii de cafea, dar nu le digera, le elimina, apoi sunt supuse unui intreg proces. Un gust unic… si costisitor! O singură ceasca poate costa si 50 de dolari.
- Celebrul David Bowie a cerut ca cenusa lui sa fie imprăstiată în Bali.
- In sistemul hotelier, salariul minim este de 600 lei, la care se mai adauga servicii. Un angajat castiga in medie 1100 lei/low season si 1600 lei/high season.
- De-a lungul timpului, Bali a fost cunoscuta si sub denumirile: Insula pacii, Insula iubirii, Insula hinduismului sau Insula Zeilor.
- Luptele cu cocosi sunt un sport national, inca.
- Bali este una din cele mai vizitate insule ale lumii: intre 6 – 8 milioane de turisti, anual. Probabil va intrebari de unde vin cei mai multi: China, Rusia si Australia.
- In Bali, politia locala este numită Pecalang si este atipica, caci este formata din membrii comunitatii: barbati. Misiunea lor este de a proteja zona satului atunci cand au loc evenimente locale (incinerari, nunti), dar si evenimente cu insemnatate spirituala. Spre exemplu, de Anul Nou (Nyepi Day), balinezilor/turistilor le este intezis sa paraseasca curtea sau incinta hotelului. Aici intervine aceasta brigada si ii sanctioneaza pe cei ce nu respecta regula, prin amenzi.
Un popor fascinant de la care avem multe de invatat, asta-i sigur!