Nu, nu suntem cei mai experimentati calatori full-time, bloggeri sau vloggeri de travel din Romania. Nici de departe. Dar suntem cunoscuti drept cei ce au indraznit sa iasa din tipare, sa lase zona de confort si sa se incumete catre necunoscut, la varsta la care familia, angajatorii, colegii, societatea aveau alte asteptari.

Bali

Din experienta noastra de ex. corporatisti, actuali nomazi – plecati prin lume, haihui, de mai bine de opt luni – putem impartasi must have-urile in materie de stil de viata nomad.

De ce ai nevoie pentru a calatori full time? De visuri, stiu, dar concret: de ce set de skills sau instrumente e nevoie pentru a pleca la un drum atat de lung?

  • As spune, cea care primeaza in aceasta ecuatie este pasiunea pentru calatorii; dorinta de a explora, de a experimenta, de a invata, de a-ti hrani sufletul. Pentru noi, acesta a principalul motor. Traiam, in trecut, cat sa ne planificam urmatoarea calatorie; de acolo venea bucuria adevarata, sensul nostru.
Templul Lempuyang, Bali
  • Apoi, ai nevoie de o doza puternica de curaj. Indrazneste! Cum ar spune sloganurile publicitare. Fa pasul acela mic, in afara cercului confortabil si vezi ce eliberator poate fi. N-a spus nimeni ca e usor sau ca se intampla peste noapte, dar vine cu sentimente minunate, la pachet. Cat sa mai amani decizia asta? Un an, doi, zece? Lasa ca acum nu e momentul, se poate transforma in NICIODATA. Fa un test: pleaca undeva, o perioada si vezi daca ti se potriveste stilul acesta. Personal, mi-am luat doza de curaj din cartea lu Wayne Dyer – Fara Scuze! si cartea lui Tim Ferris: Saptamana de lucru de 4 ore.
  • Ai nevoie de un plan. Da, stiu, cand spui calatorii pe termen lung, spui un fel de vacanta continua; o viata idilica, norisori, plaje pline de palmieri, apa cristalina – cum ar spune cantecul, dar… surpriza: ai nevoie si de ceva concret. Fa-ti o schita pe hartie sau in mintea ta, nici nu conteaza. Pune riscurile, avantajele, gandeste-te la ce renunti, ce faci cu jobul, casa, masina, ratele sau cum sustii aceasta idee. Adreseaza-ti tu intrebarile astea, inainte sa-ti fie adresate de cei din jur.
Templul Besakih, Bali
  • De la planul acesta si pana la plecarea efectiva poate dura luni, poate chiar ani. Solutiile vin sau nu, peste noapte. Fa-ti un buget, gandeste-te ce vrei sa vezi, sa traiesti, experimentezi, gusti etc. Fa-ti o estimare de buget lunar; simulari de zboruri/cazari, orice. Gandeste-te la ce compromisuri esti dispus sa faci. Noi asa am procedat. Am un intreg dosar, acasa, dar si foldere intregi in PC, cu doc. si excel-uri. Planul e necesar sa existe, pe durata intregii calatorii, in special, cel financiar. Uite, aici cateva directii: cat costa un an sabatic.
El Nido, Filipine
  • Apoi, ai nevoie de o usoara deschidere. Recunosc, n-a fost neaparat punctul meu forte. Poate, de vina e si anxietate ce m-a guvernat, ani de zile. Dar, cumva am reusit sa fiu mai puternica decat fricile mele, iar calatoriile au fost cea mai buna terapie. Da, sa patrund in cultura Bali-ului, a Marocului si a multor altor tari – pe atat de diferite, pe atat de frumoase – m-a ajutat enorm. Mi-au deschis mintea, cum s-ar spune, popular; m-au ajutat sa-mi extind putin viziunea, sa privesc dincolo de aparente, inainte de a pleca, efectiv, in aceasta aventura.
  • Adaptarea merge mana-n mana cu deschiderea. Totul e diferit fata de cum era acasa: mancarea are alt gust, alte arome/condimente/mirodenii; oamenii sunt diferiti: de la fizionomie pana la atitudine; moneda e alta, de la tara la tara; religia, credintele, supersititiile sau obiceiurile sunt diferite; clima. TOTUL. Noul te provoaca si mai tare sa lasi, in urma, zona de confort. Situatiile carora trebuie sa le faci fata, pe parcurs, au nevoie de deschiderea si puterea ta de adaptare, altfel te vei pierde, vei claca si te vei intoarce acasa. Sau vei reactiona pe pilot automat. Spre exemplu, noi a trebuit sa facem: fata febrei dengue, zborurilor anulare, cazarilor double booked pe Booking sau pierderii GoPro-ului in Oceanul Indian; oamenilor ce abia vorbesc engleza sau chiar, fenomenelor naturale. Nicio zi nu seamana cu alta, asa cum poate se intampla in vechea viata. Daca nu te adaptezi – din mers sau nu inveti acest binom de skills – e imposibil sa devii full time traveler.
Small Lagoon, El Nido
  • Bani? Da, ai nevoie de bani, desigur. Gaseste colaborari remote; discuta cu angajatorul tau inainte de a pleca; propune-i sa muncesti de la distanta – daca specificul jobului iti permite, cine stie; inscrie-te pe platformele de freelancing. Sau economiseste, inainte de a te incumeta la drum. Gandeste-te cum poti castiga bani de la distanta. Sigur, poti avea parte de colaborari la fata locului: in schimbul unor reviews, poti primi cazare gratuita sau poti fi platit pentru fotografii, video-uri etc.
  • Asumare. Sau cum ar spune unii: sa pleci fara sa privesti in urma, fara regrete. Da, vor fi momente cand iti vor lipsi aspecte din vechea ta viata. E firesc, doar lasi in urma constructiile ultimilor ani. Pe noi, rar ne-au incercat momentele astea, insa am intalnit si oameni care nu au putut face fata dorului de cei dragi sau le-au lipsit obisnuintele lor si s-au intors.
Bali
  • Plan de rezerva. In calitate de freak control, eu am avut nevoie si de asa ceva. De un scenariu, in cazul in care ma plictisesc de haihui-ala sau in cazul in care decid ca un astfel de stil de viata nu mi se potriveste.
Tam Coc, Vietnam
  • Sustinere. Da, ai nevoie de oameni care sa iti sustina ideea asta, oricat de nebuneasca ar fi. E ideea ta, alegerea ta, desigur, dar e important sa te simti sustinut, incurajat si apreciat. Asadar, inconjoara-te de oameni care impartasesc idealuri comune cu ale tale si care-ti pot creste vibratia 🙂 Ai nevoie!
  • Sa-ti amintesti mereu scopul. De ce te afli acolo? Care-i scopul tau? De ce faci toate astea? Sunt intrebari pe care ti le vei adresa, deseori, in drumul tau, cand frica va pune stapanire pe tine, dorul sau alte emotii din aceeasi sfera.
Tegalalang, Bali
  • Siiiiii…..gata! Iti faci bagajele, cu bilete one-way si te imbarci catre aventura vietii tale! Invata din greselile noastre legate de ce e bine si ce nu e bine sa pui in bagajele pe termen lung. Link aici.
Small Lagoon, El Nido

Calatoriile full-time sunt extraordinare; sunt epice. Te scot grozav din zona de confort, te invata lucruri noi despre tine – prin situatiile la care esti expus; sunt o forma de educatie extraordinara. Observi, contempli, iti pui intrebari, ti se face frica, zambesti, mergi mai departe; te minunezi sau te bucuri, pana la lacrimi de fiecare dimineata. Controlul dispare.

Traiesti cu adevarat! Capeti sens.

Templul Besakih, Bali

Urmeaza-ti visurile!

Chiperii

loading...