Calatorim de mai bine de opt ani, iar de un an si cateva luni, full time. Probabil v-ati intrebat, des, ce situatii neplacute am intalnit in calatoriile noastre? Prin ce capcane turistice am mai cazut sau de ce inselaciuni, anulari, situatii neplacute am avut parte?

Ei bine, nu ne-au ocolit neplacerile, nici pe noi: calatori experimentati!
Momentan ne aflam in SUA si mi-am amintit de entuziasmul primei noastre vizite, pe taram american, de acum doi ani de zile. Un entuziasm spulberat de o situatie total neasteptata!

Ora 4 AM: dimineata plecarii; drumul dinspre Berceni catre Otopeni. Primesc o notificare pe telefon: Cazarea ta a fost anulata de catre gazda! Ups. Cum ?! De ce? S-a spart o teava. Decolam in cateva ore si nu avem unde locui? Ce facem? Chiar… ni se intampla asta sau nu ne-am trezit bine si e… un simplu cosmar?

Gasisem si rezervasem cazarea cu luni inainte, din etapa in care aveam optiuni ce puteau fi supuse unei analize amanuntite. Dar… in acel moment – cu aproape trei ore inainte de a decola – ce optiuni ne-au ramas? Sa platim un pret dublu, chiar triplu, pentru aceeasi zona (pentru ca da, voiam sa stam doua nopti pe Walk of Fame) pentru un apartament similar? DA, clar!

Mesajul acela sec, lipsit de orice forma de compasiune a declasat in noi, cele mai urate stari, frici si emotii. Am luat in calcul intoarcerea acasa si renuntarea la vacanta planuita cu luni inainte. O fi vreun semn, eu stiu…

Am inceput sa cautam cazare, amandoi, cu o disperare si o panica ce ne gurverna, intr-un mod total distructiv. Ne dam seama ca preturile sar mult peste bugetul nostru si trebuie sa scoatem mai multi bani din buzunar. Dar… ai de ales, cand mai ai cateva ore si te imbarci? Nu prea. Platesti, pur si simplu, fara sa-ti pui intrebari, fara sa iei in calcul alternative; sa te intrebi: Dar tu, consumatorule, ce drepturi ai? Stii sigur ca ai nevoie de un acoperis deasupra capului si ca vrei o vacanta linisita, pana la urma.

Da, am platit 1.000 lei, in plus si am ales una dintre locatiile propuse de ei – pentru ca panica – atunci cand pune stapanire pe mine – se sterge totul din mintea si constructia mea umana. Nu m-am gandit ca pot face apel la drepturi mele de consumator si ca pot revendica sa-mi fie platita o suma de bani, in compensare. Am apreciat – e drept – faptul ca mi-au trimis recomandari de cazare, care – in mod sigur – nu erau rezultatul unui simplu algoritm.

Am scos bani din buzunar, fara sa clipesc; fara sa-mi pun intrebari.
Si… o sa radeti, dar acelasi lucru mi s-a intamplat acum doua zile, doar ca de data aceasta am stiut sa cer un discount, incat sa nu platesc nici macar un dolar in plus pentru o situatie ce nu are legatura cu mine.

Knowledge is power, cum ar spune americanii! Dar inveti in timp si inveti, lovindu-te de astfel de experiente, situatii; gresind. Da, ai drepturi, ca si consumator european #YourEUright! Stiai?

Una dintre marile noastre frici – in calatoriile pe termen lung – e sa ni se anuleze vreun zbor. E un cosmar, de fapt, mai ales ca am tot citit si auzit povesti ale unor oameni ce plecau in vacanta si carora le era spulberat acest vis printr-o anulare de zbor, fara nicio explicatie, fara nicio plata compensatorie, nimic. Se regaseau in situatia banilor pierduti, fara vacanta si cu o umilinta, la pachet. Da, se intampla… des, as spune. Si poate pentru ca societatea ne invata sa fim obedienti si sa acceptam.

In cele 11 luni petrecute in Asia, ne-a fost anulat un zbor din motive tehnice. Am inteles si am apreciat masura companiei aeriene, dar in acelasi timp mi-am argumentat drepturile in fata reprezentantilor si nu m-am indreptat catre o alta companie, nu am platit un alt bilet de avion, asa cum au facut alti pasageri. Am inteles, alaturi de alti turisti europeni ca e dreptul meu sa fiu despagubita si inteleasa. Si asa a fost. Cu mici presiuni din partea unui grup de oameni informati, lucrurile s-au indreptat in favoarea noastra. Am primit cazare la un hotel de cinci stele, trei mese pe zi, zborul catre destinatie – cu o intarziere de-o zi si un voucher cu un zbor gratuit (international sau domestic) la acea companie. Deci… se poate!

Pe de alta parte, imi amintesc numeroasele stiri ce prezentau situatiile umilitoare la care au fost supusi turistii romani: zboruri anulate, explicatii zero, compensare zero, oameni tinuti captivi, chiar si 12 ore in aeroport fara sa li se ofere un pahar de apa; agentii fantoma sau agentii de turism ce au dat faliment pana la data efectiva a vacantei. Si… ma intrebam: Oare ce simt acei oameni? Ce simti atunci cand faci un efort financiar si de timp, cat sa iti achizitionezi pachetul turistic sau biletul de avion si dintr-odata, te vezi tot acasa si cu mai putini bani in cont?

Iti pierzi increderea in sistem. Incepi sa generalizezi si renunti la calatorii sau vacante indepartate, din frica. Si din experienta, va spun ca frica e mai puternica decat dragostea pentru calatorii.

Ce faci in situatia asta? Sau, ce-ar fi trebuit sa fac eu, incat sa nu mai platesc nicio diferenta de pret?

Te informezi. Iti cauti drepturile pentru ca le ai, doar ca nu le stii. Si da, sunt la un click distanta, in zilele noastre! Suntem norocosi, stiai?

Campania de informare publica a Comisiei Europene #YourEUright, asta face! Ne aminteste noua, consumatorilor europeni, faptul ca avem drepturi in materie de turism, fie ca vorbim de cazare, bilete de avion sau de pachete turistice complete achizitionate prin intermediul agentiilor!

Alege sa fii informat! Citeste cu atentie contractele, clauzele si prerogativele campaniei #YourEUright!

Si ca sa iti vin in ajutor, iti prezint mai jos, cateva directive europene cu privire la drepturile noastre, ca si cetateni ai UE, in materie de turism:

  • Dacă un serviciu asupra căruia s-a convenit nu poate fi furnizat sau este furnizat în altă formă decât cea agreată (transport către și de la destinație, tip de cazare, tur ghidat etc.), organizatorul trebuie să rezolve problema fără să vă perceapă taxe suplimentare.
  • Dacă este imposibil să se furnizeze servicii alternative sau dacă respingeți, din motive rezonabile, alternativele care vi s-au oferit, iar pachetul include transportul (de exemplu, cu avionul), organizatorul trebuie să se ofere să vă repatrieze. Dacă serviciile de călătorie nu ating standardele convenite, iar această problemă nu poate fi soluționată la fața locului, puteți avea dreptul și la o despăgubire.
  • Majorarea de preț: Organizatorul poate majora prețul pachetului doar dacă se modifică anumite costuri (de exemplu, prețul combustibilului). Acest lucru trebuie însă indicat în mod clar în contract și nu poate fi aplicat cu mai puțin de 20 de zile înainte de data la care începeți să beneficiați de serviciile incluse în pachet. Dacă majorarea de preț depășește 8 % din prețul total al pachetului, puteți să reziliați contractul fără a plăti vreo taxă de reziliere.
  • Dacă întâmpinați probleme pe durata vacanței, de exemplu dacă vă îmbolnăviți (este important sa incheiati o asigurare medicala) sau vă pierdeți pașaportul, organizatorul trebuie să vă ofere asistență (informații despre serviciile medicale sau consulare etc.) și să vă ajute să găsiți alte modalități de călătorie, dacă este necesar.
  • În cazul în care comerciantul de la care ați rezervat vacanța dă faliment, beneficiați de protecția în materie de insolvență. Ar putea fi vorba despre un fond, o asigurare sau orice alt mecanism aflat în vigoare în statul dumneavoastră membru. În baza acestei protecții, vi se vor restitui toate plățile efectuate și la nevoie veți fi repatriat, dacă transportul este inclus în pachet.

Mai multe informatii, gasesti aici: Directiva UE privind pachetele de servicii de călătorie și serviciile de călătorie asociate.

In care dintre situatiile prezentate de campania Cunoaște-ți #YourEUright, te regasesti?

Lasa-ne in comentarii 🙂

*Blogul haihuin2.com participa in campania de informare publica privind drepturile consumatorilor din Uniunea Europeana #YourEUright, initiata de Comisia Europeana.

loading...