Sri Lanka a fost una din cele mai placut surprize ale anului sabatic. Poate, printre primele tari in care am ajuns cu zero expectante si am plecat muti de uimire, dar si mai tristi decat ne-am fi putut imagina. De ce tristi? Pentru ca Sri Lanka e genul acela de experienta care lasa urme adanci in memoria si structura ta umana.

Daca-i permiti, te poate surprinde in nenumarate feluri.

Articolul de astazi e unul practic, in care explicam pasii pe care i-am urmat noi – din punct de vedere birocratic – pentru a obtine viza turistica de Sri Lanka.

 1. Primul lucru pe care trebuie sa-l faci este sa iti achizitionezi bilete de avion dus-intors. Inainte de a permite imbarcarea pasagerilor, compania aeriana va solicita biletul de iesire din tara. Noua ne-au fost cerute si ni s-a explicat ca-n situatia in care nu le avem, din pacate, nu ne putem imbarca. N-a fost cazul nostru pentru ca venisem pregatiti.

Sunt companii care nu solicita, neaparat, biletul de iesire – ca si conditie obligatorie, insa exista posibilitatea ca cei de la ghiseul de obtinere a vizei din aeroport sa iti refuze intrarea in tara pe acest considerent; asa ca mai bine fii pregatit si evita situatiile neplacute.

 • 2. Viza turistica are o valabilitate de 30 zile si se obtine de pe aeroportul/portul de la destinatie. Insa, pentru asta ai nevoie de o scrisoare de pre-aprobare (la fel ca si in Vietnam).

Este nevoie sa aplici online – cu cateva zile, inainte – pe site-ul www.eta.gov.lk, unde vei fi invitat sa achiti si contravaloarea taxei. Noi am ajuns in Sri Lanka pe data de 3 februarie 2019 si am platit suma 35 dolari/persoana (desi pe site-ul MAE e specificat 45 dolari/persoana). Intre timp, aceasta taxa a fost eliminata, din cate am inteles.

Aici vei completa un formular tip, in urma caruia vei primi acea scrisoare, pe mail, in 24 ore de la solicitare. Apoi, e esential sa o printezi ca sa-o poti pune la dispozita autoritatilor, la cerere.

Viza este de doua tipuri: turistica si de tranzit (ai dreptul de a sta doua zile, gratuit) si se poate obtine din urmatoarele porturi si aeroporturi:

Aeroporturi:

 • Bandaranaike International Airport din Colombo (BIA);
 • Ratmalana Airport;
 • Palali Airport;
 • Mattala International Airport (MRIA).

Porturi:

 • Colombo Port;
 • Galle Harbor;
 • Magam Ruhunupura Port (Hambantota);
 • Trincomalee Harbor;
 • Kankesanthurei Harbor;
 • Thalaimannar Pier;
 • Norochcholai Pier.

Nu este nevoie de poza sau alte documente suplimentare.

De regula, la ghiseul de acordare a vizelor din aeroportul din Colombo, lucrurile se misca destul de repede, in comparatie cu alte tari. Cred ca noi am asteptat maxim 10 minute.

Aici nu ne-au mai solicitat biletul de iesire din tara sau dovada pre-aprobarii vizei, dar ma gandesc ca exista un sistem informatic care poate atesta faptul ca am indeplinit toate conditiile. Insa, nu va bazati pe asta si aveti la voi, documentele mentionate.

Intotdeauna, consultati si site-ul MAE,  chiar daca – in anumite situatii – lasa de dorit in privinta actualizarii informatiilor.

Explorati aceasta tara minunata!

Oamenii, gastronomia, peisajele, zonele salbatice, fauna, cultura sau istoria Sri Lankai iti vor oferi o lectie desavarsita!

Intra pe canalul nostru de YouTube pentru mai multe informatii: https://www.youtube.com/c/HaiHuiindoi

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here