Astazi, intamplator mi-am amintit de Bali. De nicaieri – mi-au venit in minte – imagini si momente din acest loc minunat. Si aflu, apoi, ca fix azi e sarbatoare mare pentru locuitorii insulei: e Ziua Tacerii – Nyepi Day – sau Anul Nou.

M-a fascinat aceasta sarbatoare, inca de anul trecut, cand gazda noastra, Putra ne povestea, plin de entuziasm, in ce consta. Si mi-am promis ca voi fi acolo pe 7 Martie.

Din pacate, nu sunt in Bali, insa sufletul meu e.

Ziua Tacerii este – poate – cea mai importanta sarbatoare a balinezilor; o zi in care onoreaza linistea, Pamantul, pe ei insisi sau familia.

O sarbatoare ce dureaza sase zile si incepe cu constructia simbolurilor ce urmeaza a fi purtate de localnici pe strazile satelor, oraselor la marea defilare din Ajunul Anului Nou.

Barbatii din comunitate se aduna si lucreaza – zile in sir – la constructia simbolurilor gigant, ce pot atinge peste sase metri si care intruchipeaza demonii, denumiti in bahasa bhutakala. E si un soi de competitie intre micile comunitati.

Defileaza, pe ritmuri balineze, cu scopul de a alunga spiritele rele.

Nu ai voie sa folosesti electricitatea, decat pentru gatit si asta in conditiile in care nu trebuie sa se vada din exterior. Hotelurile, insa functioneaza normal, cu un minim de personal, intr-o liniste deplina, axati pe activitati indoor. Iar aeroportul este inchis 24 ore.

Nyepi Day e ziua in care nu ai voie sa te plimbi pe strazi; sa conduci – decat in situatii de urgenta. Stai, efectiv in casa, meditezi si te bucuri de prezenta celor dragi. Putra ne spunea ca este prilejul perfect ca familia sa se reuneasca; nepoti, bunici, unchi, frati se intalnesc, poate o singura data pe an si se bucura de aceasta sarbatoare ce marcheaza un nou inceput, pana la urma.

Tot Putra ne spunea ca in fiecare sat/oras exista o patrula constituita din membrii comunitatii – barbati – ce se asigura ca nimeni nu incalca regulile. Si, astfel, cine este prins afara sau la plimbare, fara justificare, este amendat. El insusi, membru al acestei patrule.

24 de ore de tacere, fara poluare, fara agitatie, claxoane sau turisti rataciti. Fara restaurante sau baruri deschise; fara masini sau scutere pe strazi. Fara muzica, TV sau alte distractii.

Inchid ochii si imi imaginez cat de frumos poate fi! Si mi-as dori sa fiu acolo sa pot privi cerul plin de stele.

E o zi a linistii – in care tacerea este de dorit – o zi in care balinezii mediteaza, reflecteaza; multumesc zeilor, indeplinesc ritualuri, aduc ofrande si-si cer iertare unii altora. O zi a purificarii.

Si noi, Chiperii, in acest moment – atat de important pentru Bali – manifestam recunostinta pentru tot ce ne-a oferit!

Happy Nyepi Day!

Chiperii

2 COMENTARII

  1. Buna Andreia.Numele meu este Florina si as dori sa-mi spui te rog si mie cum ati gasit cazare in Bali si cum se numeau locatiile.
    Multumesc.

    • Buna! De pe Booking.com ne achizitionam cazarile si am stat in locatii foarte ieftine si calitative. Iti pot recomanda Buda Ubud Cottage sau Teba Junjungan Cottages.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here