In momentul acesta, e seara in Kuala Lumpur si privesc luminile turnurilor Petronas – in zare, prin peretele de sticla al apartamentului nostru inchiriat in Regalia Suites. Am laptop-ul in brate si un pahar de vin rosu, in mana dreapta. Ma simt precum Carrie Bradshaw in Sex and the City, recunosc. 

Si-mi dau seama cat de fraieri am fost pana la +30 ani. Am stat inchisi intr-un apartament, uneori intr-o garsoniera; intr-un birou cate 8-9 ore/zi, asteptand momentele de fericire suprema: o vacanta de doua saptamani pe an sau cate un city break. Cat sa simtim ca traim.

Inifinity pool, Regalia Suites, Kuala Lumpur

Ne-am imbarbatat reciproc ca Bucurestiul e locul nostru si ne-am fortat sa incapem in cutie.

Ma-ntreb de ce nimeni nu ne-a invatat sa visam atat de sus, mai devreme si sa alergam dupa idealul suprem. In schimb, am fost invatati sa lasam visurile si sa coboram cu picioarele pe pamant; viata-i dura. Trebuie sa te zbati ca sa ai ceva; sa dai din coate, sa muncesti pe branci, sa devii cineva. Sa-ti pui visurile pe ultimul plan, daca se poate.

Traim una din acele zile ale calatoriei in care totul e magic, in care nu ne plangem de nimic, ci ne bucuram pana la lacrimi si cerem sa ne ciupium, reciproc. O zi marcata de multa recunostinta.

Mi-am amintit brusc de una din cartile ce mi-a dat un munte de curaj sa-mi urmez visul: Saptamana de lucru de 4 ore, Tim Ferris. Mi-a oferit o noua viziune asupra vietii; mi-a zdruncinat toate convingerile legate de ideea de job, bani sau abundenta, de orice fel. Cam asa suna sloganul cartii: Evadează de la rutina 9-17 și alătură-te noilor oameni bogați!

Pai, cum sa ma alatur eu oamenilor bogati? Cu ce, cu bonurile de masa?

Miami, SUA

Abordarea cartii e foarte practica si prezinta o serie de pasi pe care sa ii urmezi, atat cat sa iti traiesti visurile; demonteaza miturile vietii traditionale, in care oamenii fac economii pe parcursul intregii existente pentru a se bucura de calatorii, liniste, tihna sau pentru a se relaxa la pensie.

De fapt, gazda noastra din KL mi-a amintit de aceasta carte: Alex. Un fost ITst, ce in prezent detine 19 apartamente in Regalia Suites si traieste din Airbnb. Are in jur de 40-45 de ani, iar in profilul lui scrie ca e pensionar. Cum sa fii pensionar la varsta asta? In Romania, pe caz de invaliditate, poate…

Simplu: altii muncesc pentru tine, in timp ce tu te bucuri de libertate, timp si chiar mobilitate. Zice, Tom Ferris in cartea lui.

Seven Commando Beach, Filipine

Dar cine sunt Noii Bogatasi?

Alex e sigur. Pe undeva si noi suntem. Asa-mi place mie sa cred. Sigur, nu suntem milionari, asa cum este Alex – inca – insa suntem printre cei mai bogati oameni ai lumii.

Infinity pool, Bali

De ce? Pentru ca suntem liberi si avem cele mai de pret monede de partea noastra: timpul si spatiul. Azi suntem in Filipine, pe o plaja nedescoperita de turisti; maine in una din marile metropole ale lumii asiatice. Noi si cei mai bogati oameni ai lumii.

Biroul nostru e piscina cu vedere catre orezariile din Bali, apartamentul cu vederea catre turnurile Petronas sau bungalow-ul de pe plaja uitata de lume din Sri Lanka.


Când vine vorba de a face ceva important, momentul va fi mereu nepotrivit. Aștepți un moment potrivit să-ți dai demisia? Stelele nu se vor alinia niciodată, iar semaforul vieții nu va fi niciodată verde. Universul nu conspiră împotriva ta, dar nici nu iese din drumul său obișnuit pentru tine. Condițiile nu sunt niciodată perfecte. “Într-o zi” este o boală care îți va duce visul în mormânt odată cu tine. Listele cu argumente pro și contra nu sunt cu nimic mai bune. Dacă este important pentru tine și vrei să o faci “în cele din urmă”, începe acum și corectezi cursul de-a lungul drumului.

Tim Ferris

Sa calatoresti full time pare, mai degraba, o indeletnicire a bogatilor, nu a oamenilor de rand, asa cum suntem noi; sa fii intr-un loc exotic, in timp ce acasa ninge; sa stai intr-un hamac prins intre doi cocotieri, pe plaja si singura ta grija sa fie: nu cumva sa iti cada o nuca de cocos in cap, e semnul suprem de implinire!

Amuzant, dar asta e singura mea grija cand ma aflu in cate-un hamac.

Puerto Princesa, Filipine

Suntem bogati pentru ca nu trebuie sa gatim aproape niciodata, sa spalam vasele sau nu suntem nevoiti sa rascolim casa sambata pentru curatenia generala. Sau sa ne trezim atunci cand suna alarma – ingroziti ca ne asteapta un drum catre birou si o serie de task-uri cu care nu rezonam.

Sigirya, Sri Lanka

Ce-i face atat de speciali pe Noii Bogatasi?

Curajul. Noi Bogatasi sunt cei e abandoneaza zona de confort, planul si isi creaza luxul vietii dorite. E e arta, as spune, dupa feedback-urile primite in ultimele zile privitor la povestea noastra.

NB sunt cei ce se distanteaza de „turma” si isi urmeaza propriile teluri.

Atunci cand te regasesti de partea majoritatii, e timpul sa iei o pauza si sa reflectezi.

Mark Twain

Citind o multitudine de carti de dezvoltare personala, am ramas in minte cu distinctia dintre a fi si a avea. Intr-o societate ce te invita la consum, la acel „a avea” care-ti genereaza si mai multe frustrari, nevoi – un cerc vicios; o societate in care non valorile devin modele pentru copiii nostri, ideea de a-ti urma idealul pare desprinsa din film SF. Nu, nu. E mai mult decat firesc sa iti urmezi chemarea, sa fii prezent, in viata ta 100% si sa iesi de pe pilot automat.

Sigur, mintea este cel mai mare dusman si va veni intodeauna cu argumente pro si contra, chiar daca i le ceri sau nu. Dar asta e o alta poveste.

Si da, a fi bogat = a trai fix ca un milionar; posibilitatea de a alege e adevarata putere.

Bali

Sigur, bogatia inseamna ceva diferit pentru fiecare dintre noi. Pentru unii inseamna un ceas, pentru unii o casa de 200 mp, pentru unii o experienta, iar pentru altii, oamenii de langa ei.

Secretul?

VISAREA. VIZUALIZAREA. Inca de mic copil am descoperit acest instrument, insa fara sa-i constientizez puterea. Visam, din curtea mea din Bucovina, sa plec departe si sa reusesc. Reusita insemna, la acel moment, altceva, decat inseamna azi.

Angkor Wat, Cambodgia

Ionut, in vacantele petrecute la tara, din curtea bunicii, dintr-un sat din Botosani, urmarea avioanele, cu o fascinatie iesita din comun si se vizualiza zburand, intr-o zi.

Parintii nostri nu sunt milionari, iar noi nu castigam sume cu multe zerouri. Am visat. Maret.

Bali

Viata inseamna optiuni infinite.

Mi-am amintit de profesorul de filozofie din liceu ce mi-a scris pe fotografia de ramas bun: Omul este suma alegerilor sale. Sigur, citatul nu-i apartine, insa m-a urmarit si mi-a venit in minte, ori de cate ori ma regaseam in vreo dificultate.

Sau, de preotul atipic de la cununia noastra religioasa, ce ne-a transmis tare si raspicat: DREAM BIG! Nimic siropos, nimic legat de supunere sau nesupunere. Dream big! Si asa a devenit acesta motto-ul aventurii noastre.

Pe tine ce te opreste sa-ti urmezi visul?

Langkawi, Malaezia

Dream big,
Chiperii

loading...