In urma cu doi ani am inceput sa folosim Airbnb.com. Cu un soi de neincredere, reticenta si confuzie. Cum sa stai la oameni acasa; cu ei in casa, practic? Hmm, ciudat.
Ne-am facut curaj si am experiementat prima oara Airbnb, in Madrid, unde am rezervat o camera fix in inima orasului, la un pret foarte mic. Atunci am realizat ca exista variante de cazare mult mai ietine decat Booking. La acea vreme, hotelurile din Madrid depaseau cu mult bugetul nostru.
Si, imi amintesc ca o data ajunsi am avut impresia ca ne aflam la Ikea: tot mobilierul – alb, cu multe plante decorative si cateva accente de culoare, ici colo. Gazda noastra, Carlos, un tanar arhitect foarte timid ne-a primit cu bratele deschise in apartamentul sau, situat exact in zona zero a orasului.
A urmat SUA, unde preturile de la hoteluri plecau de la 100 dolari pe noapte. Prima oprire, LA.
Recunosc, aici am avut parte de singura surpriza neplacuta de cand folosim Airbnb: in dimineata plecarii noastre, gasesc pe telefon o notificare prin care eram informata ca apartamentul rezervat – in inima Walk of Fame-ul pentru doua nopti – a fost anulata. O rezervare facuta cu vreo doua luni inainte. Motivul? S-a spart o teava de apa in bloc, ceea ce facea imposibila sederea noastra. Asa o fi fost, doar ca la ora 4 dimineata, in drum spre aeroport a trebuit sa rezolvam situatia. Nu de alta, dar ajungeam a doua zi si ne alaturam numerosilor homeless din LA, ceea ce nu era chiar pe wishlist-ul nostru.
Problema noastra nu era ca ne-a anulat cazarea, ci ca nu mai gaseam nimic in bugetul nostru. Preturile sareau de 1000 lei/noapte. Insa, au fost intelegatori si ne-au oferit – in banii deja platiti – un apartament fabulos pentru care am mai platit o suma de bani, dar ne-am cumparat un confort de cinci stele si un spatiu mult mai mare decat cel rezervat, initial
Si asa ne-am rasfatat noi intr-un super apartament situat pe Walk of Fame:
Apoi, in America ne-am cazat in proportie de 80% doar prin Airbnb. Tot in LA, alta zona a orasului am stat acasa la un comediat, intr-o suburbie tipic americana, cu mult spatiu verde, portocali in curte si un caine foarte prietenos, Parker.
Italia a fost, poate, cea mai placuta surpriza de cand folosim Airbnb. Am poposit, pentru cateva zile in Polignano a Mare, la un tanar cuplu de muzicieni: ea pianista, el baterist. Cei mai misto italieni intalniti vreodata! Cu un bun simt iesit din comun, foarte emotivi – eram oaspetii nr.2; o definitie perfecta a ospitalitatii. Si aici, aveam impresia ca ne-am cazat la Ikea; totul nou si de-o curatenie impecabila.
Imi amintesc ca abia asteptam diminetile: intreaga casa mirosea a prajituri si cafea. Ea, fiind pasionata de gatit, ne-a si pregatit o prajitura de menta, dementiala. Seara, cand ne intorceam de la plaja, gaseam intotdeauna o sticla cu apa rece pe noptiera.
La micul dejun, ne umpleau masa cu fructe, cereale, produse de patiserie, cafea, dulciuri si mesaje cu citate despre fericire. Abia aveai loc sa iti pui farfuria. Aceasta a fost cea mai placuta experienta cu Airbnb, iar oamenii chiar si-au pus sufletul, nu doat casa la dispozitie.
Ca o mama grijulie, Antoanela ne-a pus faimoasa prajitura la pachet.
In Alberobello, Antonio, o alta gazda perfecta, pe langa faptul ca detinea un apartament in care ne-a primit, era si proprietarul unui magazin. Iar la plecarea noastra, in semn de multumire, ne-a dat la pachet niste biscuiti locali pe care sa-i avem pentru drum. Am inteles apoi, ca Puglia are ceva special.
Am folosit Airbnb.com si in Malmo, unde, la fel, ne-a izbit o ospitatiltatea incredibila, in ciuda prejudecatilor noastre. Am locuit, intr-o casa fabuloasa, situata intr-o suburbie cu mult peste cele din USA.
Desigur, ca si in anul sabatic folosim Airbnb. In Kuala Lumpur, apartamentul inchiriat ne-a alinat nevoia unui loc al nostru: ne-a mai amintit de apartamentul nostru din Bucuresti. Am gatit, am stat zile intregi fara a iesi din casa sau am zacut pe canapea, urmarind seriale.
In Bangkok am regasit ideea de spatiu, intimitate, in casa unor IT-sti foarte simpatici, ospitalieri si foarte grijulii: ne-au lasat mancare si mici atentii, iar in Penang sau Langkawi – destinatii aparent scumpe, am gasit cazari extraordinare la 65-77 lei/noapte. In Phnom Penh am testat si pot spune ca noile zone al orasului se detaseaza grozav de clasicele hoteluri.
Experientele de pana acum, ne-au aratat ca Airbnb-ul este o platforma mult mai sigura decat Booking-ul si, in 99% din cazuri au fost experiente extraordinare; memorabile. Spre deosebire de Booking sau Agoda, aici chiar simti oamenii. E si o emotie, la mijloc; un aer mai personal.
De ce ne place noua Airbnb:
- Gazdele sunt adorabile, atente la detalii; curatenia este impecabila
- Preturile sunt foarte accesbile si te poti caza in centrul orasului la pret de hotel periferic. Cel mai mult am platit pe noapte 150 lei, iar cel mai putin 50 lei in Dalat, Vietnam
- Toate casele au un farmec aparte – fie, vin cu o istorie in spate, fie sunt decorate intr-un stil foarte modern. Gasesti toate variantele
- Atat proprietarii, cat si noi, ca oaspeti suntem verificati
- Spre deosebire de Booking, pe Airbnb si oaspetii primesc review-uri
- Platforma este foarte prietenoasa: iti ofera foarte multe filtre (private/shared room, entire place, superhost), o harta a zonei ce te intereseaza, iar inaninte de vizita efectiva, gazda te contacteaza si te intreaba cand sosesti, iti ofera directii de a ajunge la locatie si de cele mai multe ori, te intampina personal. Dar exista si varianta self check-in/out.
- Pe toata durata sederii, gazda ramane disponibila pe WhatsApp, ceea ce mi se pare un lucru extraordinar.
Daca v-am convins sa folositi platforma, accesati link-ul de mai jos si beneficiati de 170 lei reducere la prima rezervare: https://abnb.me/e/xug7jo3hbV.
Pentru noi, Airbnb este alegerea numarul 1, ca si platforma de cazare in anul sabatic, pentru ca ne satisface multe nevoi: de intimitate, de dor de casa, de spatiu si de a ramane in ancorati in buget.