Cambodgia este o tara a contrastelor. Si asta, ca urmare a unui trecut tumultos, sangeros pe care nu a reusit, in totalitate, sa-l depaseasca. Insa, pe cat de contrastanta, pe atat de frumoasa, salbatica si inedita.

Am petrecut in Cambodgia, anul acesta – 1 luna de zile, timp in care i-am explorat cultura, traditiile si gastronomia, dar si cele mai importante atractii turistice.

Recomandarea noastra pentru o vacanta de neuitat in Regatul Cambodgiei:

  • Angkor Wat – nu mai e un secret faptul ca acesta e cel mai vizitat obiectiv turistic din Cambodgia si mai bine de 2 milioane de turisti ii trec pragul, anual, pentru a-i afla misterele. Este si cel mai important templu din complexul Angkor si a jucat rolul de capitala a Imperiului Khmer in secolele 12 – 15. Cel mai frumos moment pentru a-ti incepe incursiunea in istoria sa este la rasarit si de ce nu, pe bicicleta. I-am dedicat un articol si veti gasi aici toate informatiile necesare. Biletul de intrare in complexul Angkor costa 37 dolari/zi si include acces gratuit in toate templele.
Angkor Wat
  • Ta Phrom – face parte din situl Angkor si este un templu unic, datorita arhitecturii inedite: copaci milenari crescuti printre si peste ruine. Privelistea e impresionanta si poate de aceea, regizorii filmului Tomb Raider au ales sa filmeze aici celebra pelicula.
Unul dintre copacii impozanti crescuti printre ruinele templului
  • Circul Phare – o incursiune ideala in istoria, traditia si folclorul Cambodgiei prin dans, muzica live sau acrobatii inedite. Una din mandriile recente ale Cambodgiei. Siem Reap-ul este foarte ofertant in ceea ce priveste spectacolele de circ.
  • Siem Reap – inchiriaza o bicicleta si porneste in descoperirea traseelor rurale, a zonelor mai putin turistice si vezi cum traiesc, de fapt, oamenii simpli, ascunsi de ochii curiosi ai celor ce au optat pentru un tur turistic. Oraselul, in sine este foarte cochet, linistit.
  • Palatul Regal – este situat in Phnom Penh si este simbolul opulentei Cambodgiei. O parte din cladirile ce fac parte din acest complex, inca servesc ca resedinta pentru rege. Poti admira Sala Tronului, arhitectura impresionanta si oaza de liniste ce-l inconjoara, departe de zgomotul si agitatia orasului. Biletul de intrare costa 10 dolari/persoana.
  • Silver Pagoda – situata in incinta Palatului Regal – este cunoscuta in intreaga lume pentru pardoseala integrala din placi de argint, dar si pentru nenumaratele statui ale lui Buddha, dintre care cea mai impozanta, cantareste 90 kg aur si e decorata cu 2086 de diamante. Un fel de tezaur al Cambodgiei.
  • Muzeul Genociudului din Phnom Penh. Recunosc: m-a marcat destul de mult si e o vizita pentru care este necesara o pregatire prealabila. E unul din cele 150 de centre de tortura si inchisori infiintate de regimul Khmerilor Rosii, in anii ’70. E cumplit sa pasesti in camerele in care oamenii au fost torturati pana la moarte, sa le privesti fotografiile sau sau sa le asculti povestile. Dar e lectie extraordinara de istorie si o metoda de a intelege acest popor, atat de zbuciumat. Costul unui bilet este de 5$/persoana.
  • Kampot – daca esti in cautare de liniste, natura, zone montane, plimbari cu kayak-ul pe rau, atunci Kampotul este alegerea perfecta. E o regiune mai putin turistica, insa cunoscuta pentru productia piperului. Te poti caza in orasul Kampot – un oras ce mai pastreaza inca elemente ale arhitecturii franceze si poti explora, in voie, rezervatiile naturale, satul de pescari – direct de pe scuter sau poti privi, in tihna, cum se desfasoara viata localnicilor.
  • Koh Rong Sanloem e o insula paradisiaca, situatia in sudul Cambodgiei, ideala pentru snorkeling – in apa de un turcoaz perfect sau pentru zacut la plaja, pe nisipul alb, zile intregi, sub soarele arzator. Momente de conectare cu natura, intr-o liniste deplina. Ideal este sa te cazezi intr-un bungalow direct pe plaja si vei gasi foarte multe optiuni, pentru toate buzunarele. Partea buna este ca internetul nu prea a ajuns aici, decat in foarte putin locatii. E locul perfect pentru un detox digital 🙂
  • Otres Beach – daca esti in cautarea unui loc mai animat, dar cu plaje spectaculoase, atunci Otres Beach este locul perfect. A castigat teren in ultimii ani si a devenit una din principalele atractii turistice din Cambodgia, de aceea se construieste mult in zona. Oferta este foarte variata si poti opta pentru hoteluri de 5 stele sau bungalow-uri situate direct pe plaja. Este compusa din doua plaje: Otres 1- mai aglomerata, in timp ce Otres 2 e mai linistita si ferita de galagie. Otres Beach se afla la o distanta de 4 ore de parcusr cu masina din capitala, Phnom Penh.
  • Plimbarea cu barca pe Tonle Sap: la o distanta mica de Siem Reap, maxim 20 minunate, poti admira satul plutitor, atat de vestit in Cambodgia. E minunat sa privesti casele modeste ale pescarilor, copiii jucandu-se in apa – putin murdara, ce-i drept, pentru gusturile noastre. Insa, merita din plin!
  • Battambang – regiune de munte, nu foarte turistica, insa ce pune la dispozitia turistilor o plimbare inedita cu trenul din bambus prin padurile si satele Cambodgiei. Folosit mai degraba de localnici, trenul a devenit cunoscut in ultimii ani si asa a inceput dezoltarea zonei. Viteza maxima pe care o poate atinge trenul este de 15km/ora si merita aventura, in sine. Si orasul este foarte frumos cu o arhitectura franceza, in mare pare.
  • Sanctuarul Mondulkiri – departe de industria exploatarii elefantilor, aceasta regiune nordica a Cambodgiei ofera vizitatorilor sansa de a observa aceste mamifere in mediul natural, scaldandu-se in apele raurilor din zona. Sunt prietenosi, blanzi si dornici sa te cunoasca!
  • Plimbarea cu tuk-tuk-ul, in marile orase e o experienta de neratat in Cambodgia. Au dezvoltate aplicatii mobile, de genul Uber: PassApp sau GrabTukTuk, ce sunt foarte utile si la indemna oricui, cat sa te scuteasca de negocierea clasica a sumelor, dar si de traficul, usor atipic. Atat in Phnon Penh, cat si in Siem Reap, poti fi accesate foarte usor si ai doua optiuni: unul mai modern sau unul autentic khmer. Noi le-am testat pe amandoua!
  • Exploreaza pietele locale, atat in Phnom Penh, cat si in Siem Reap. Vei gasi fructe, peste, specialitati locale (gandaci, viermi, scorpioni), dar si haine, accesorii la preturi rezonabile. Noi am si mancat una din cele mai bune mancaruri din Cambodgia, chiar in Piata Centrala din Phnon Penh alaturi de localnici.

Cambodgia este o destinatie nu foarte populara in randul tursitilor, insa tocmai acest lucru o face atat de spectaculoasa. Sunt convinsa ca in cativa ani se va dezvolta mult si asta datorita industriei turismului.

Iti dorim sa te bucuri de fiecare experienta!

loading...