Bucovina e o stare de spirit. O emotie pe care o purtam peste tot cu noi, prin lume. Un amestec de mandrie din aia faina, de incapatanare cu care luptam pentru visurile noastre, de omenie si sprit de gluma.

Ne place tare mult sa ne mandrim cu faptul ca suntem bucovineni. Locul acesta, odata ce ai ales sa te nasti aici, greu te lasa sa pleci in lume sa-ti cauti sensul. Pentru noi e acel acasa de care se tot vorbeste in ultima perioada. E locul unde ne incarcam bateriile, in sanul familiei, in natura sau privind privelisti minunate si rare in lumea asta. E acasa prin linistea curtilor parintesti sau a bucatelor traditionale gatite de mamele, surorile sau matusile noastre.

De ce iubim atat de mult Bucovina?

Pentru oamenii ei, mai presus de orice.

Bucovinenii sunt cei mai frumosi oameni, cum rar mai gasesti in Romania; te intreba ce faci, chiar si atunci cand nu faci nimic, te cheama in casele lor sa te serveasca un pahar de rachiu sau sa-ti mai povesteasca una alta de prin vietile lor. Sunt omenosi, tin la gluma si le place sa petreaca; sa manance bine; sa faca misto de tine, sa-si puna sufletul de tava si sa-l vanda, daca e nevoie. Sunt extrem de frumosi, atat inauntru, cat si pe dinafara. Blanzi, cu o lumina pe chip, aparte si o bunatate in privire. Sunt credincioasi; merg la biserica in fiecare duminica, impreuna cu toata familia si-si pun cele mai frumoase straie. Si, apoi, iau masa impreuna, in familie. Cred ca asta e una din cele mai placute amintiri ale copilariei mele, chiar daca, uneori ma ingrozea gandul sa ma trezesc dimineata. Pretuiesc fiecare zi sfanta si pregatesc bucate alese; ies la poarta, seara si spun povesti, fac politica si pun tara la cale. Tehnologia a ajuns in vietile lor, ii face mai intelepti si mai informati, dar nu se lasa pacaliti.

Oamenii sunt primul motiv pentru care trebuie sa vii in Bucovina. Sunt calzi si te primesc cu bratele deschise.

Apoi, ar fi privelistile, natura, atat de surprinzatoare si de ofertanta. In orice colt, te vei bucura de un cer senin ca acel albastru de Voronet, de o casa traditionala bucovineana, cu gang si poarta din lemn; de o bunica stand la poarta, pe banca, gata sa-ti povesteasca despre nepotii ei plecati departe; de copaci impozanti cu o istorie milenara, in spate sau de mici depresiuni colorate ca-ntru-un tablou. Si munti de jur imprejur.

Unul din traseele mele preferate este drumul dinspre Sucevita catre Campulung Moldovenesc. Ori de cate ori am ocazia, iau drumul acesta. Ma linistete si-mi da sentimentul ca, da, am ajuns acasa.

La Palma vei gasi o vedere spectaculoasa peste Obcinile Bucovinei.

Vedere de la Palma

De cateva luni, poti testa si noua tiroliana, cea mai lunga din tara – 1,1 kilometri si o dife­renta de nivel de 103 metri, cu o viteza de coborare poate ajunge chiar si la 100 km/h. N-am avut curaj s-o testez, inca 🙂

Drumul acesta trece prin Ciumarna, Paltinu, Sadova. Localitati asezate la poalele muntillor, unde poti opri oricand sa faci poze, sa explorezi imprejurimile sau sa degusti o mancare traditionala. Vei gasi poieni si carari uitate de lume, cu panaorama asupra satelor de jos sau te poti abate de la drum ca sa te bucuri de Lacul Sadova, o atractie noua pentru turisti.

Lacul Sadova

Apoi mai e Rararul atat frumos si impozant. Drumul pana acolo – Transraraul, ce trece prin Pojorata – poate concura cu Transalpina sau Transfagarasanul. Privelistea este de o frumustete rara: paduri cat vezi cu ochii, poieni si fanete. Poti opri la o pastravarie, in drumul tau.

Ai optiunea sa urci pe Pietrele Doamnei si sa privesti maretia muntilor de sus. Noi am ales Raraul pentru sedinta foto – trash the dress, unde, prietenul nostru, Vlad Ilas a suprins frumustea locului si a noastra, bineinteles.

Cabana Rarau, renovata si deschisa publicului recent, ofera optiuni de cazare si mancaruri traditionale, delicioase.

Manastirile din Bucovina sunt vestite in toata lumea. Voronet, cu al sau albastru, Sucevita cu zidurile sale impozante, Putna cu mormantul lui Stefan sunt cele mai cunoscute, urmate de Manastirile Dragomirna, Humor sau Arbore, incluse in patrimoiul UNESCO, ce atrag an de an, turisti din toata lumea. Fiecare manastire are o poveste si iti ofera un sentiment de pace si regasire.

Manastirea Voronet

Mancarurile din Bucovina sunt unice. Pentru cunoscatori, voi enumera cateva care-mi lasa gura apa, ori de cate ori ma gandesc si la care tanjesc atunci cand nu sunt acolo : scrijele *mancarea mea preferata, de departe; tocinei, ciorba radauteana, placinte poale-n brau, chiroste, pui de tara cu smanatana si mamaliga, papanasi cu branza, bors cu afumatura inacrit, tochitura, bors de hribi sau cobza de pastrav afumat.

Scrijele
Chiroste

Bucovinencele sunt gospodine desavarsite. Iti vor prepara cele mai gustoase mancaruri sau deserturi.

De fiecare Paste sau Craciun, in fiecare casa miroase a sarmale, a paine coapta in cuptor sau a cozonac. Tin la traditii si se spetesc sa puna pe masa cele mai bune bucate. Pun muraturi, fac dulceturi, zacusca, compot sau salate de toamna. Iar, barbatii fac vin, rachiu, afinata sau visinata cu care-si intampina oaspetii ce le trec pragul.

Bucovina este, de departe, o destinatie culinara.

Cetatea de Scaun a Sucevei este unul din simbolurile Moldovei. Cu o istorie bogata de evenimente ce nu au lasat-o sa capituleze in fata dusmanilor, Cetatea gazduieste o serie de evenimente culturale, devenite deja traditie, cum ar fi Festivalul Medieval sau Bucovina Rock Castle.

La cativa metri de Cetete, se afla Muzeul Satului Bucovinean. Un loc cu insemnatate pentru noi.Aici am ales sa ne cununam religios, in straie traditionale, purtand o ie de peste 100 ani si care a apartinut bunicii mele.

Chiperii in ziua nuntii
#NuntainBucovina

Bucovina mai inseamna si Mocanita de la Moldovita, ce te va purta prin satele de munte din judetul Suceava, pe trasee uitate de lume. Inseamna stanele, atat de vestite unde trebuie sa gusti un lapte proaspat mult sau un cas (branza), abia facut. Sunt experiente ce nu trebuie ratate! Papilele gustative iti vor fi recunoscatoare.

Tot in Bucovina vei gasi singurul sat in care casele sun pictate manual – Ciocanesti; vei gasi Muzeul Oualor Incondeiate – Moldovita; roata olarului- Marginea sau te poti bucura de aerul salinii din Cacica.

Oua incondeiate din Moldovita

In Bucovina mai poti opta pentru trasee de bicicleta, hiking sau iarna, pentru partia de ski  din Gura Humorului si in curand, pentru cea din Campulung Moldovenesc.

Optiunile de cazare sunt variate si pentru toate buzunarele: de la hoteluri moderne la case traditionale bucovinene, reconditionate (La Roata sau Casa Poveste).

Te-am convins sa vii in Bucovina?

Si da, este o alternativa buna pentru Valea Prahovei. Timpul este acelasi, daca iei in calcul drumul parcurs: in jur de 5-6 ore cu masina sau o ora cu o cursa charter, la preturi accesibile, daca achizitionezi din timp biletele.

Bucovina este speciala, prin oamenii sai, prin traditiile pastrate si transmise din generatie in generatie, prin bucatele sale, unice-n lume; prin pesajele atat de frumoase, incat iti taie rasuflarea; prin istoria sa bogata si oazele de liniste.

Hai in Bucovina!

Cu dor,

Chiperii

loading...