Calendar ortodox vineri 1 octombrie 2021. Sarbatoare mare pentru crestinii ortodocsi. Cruce rosie si dezlegare la peste. Astazi iti explicam ce nu ai voie sa faci sub nicio forma in aceasta zi.

Acoperamantul Maicii Domnului este una dintre cele mai importante zile de sarbatoare la romani. Astazi iti explicam care sunt obiceiurile, traditiile si superstitiile pe care trebuie neaparat sa le respecti de Pocroave, asa cum mai este numita sarbatoarea de la 1 octombrie.

Calendar ortodox vineri 1 octombrie 2021. Sarbatoare cu cruce rosie

Aceasta zi este praznuita de romani in cinstea minunii care s-a petrecut in Biserica Maicii Domnului din Cartierul Vlaherne, aflat in Constantinopol. Cu aceasta ocazie, se spun rugaciuni prin care se cere ajutorul Maicii Domnului. De asemenea, se spune ca tot in ziua de 1 octombrie se petrec si minuni cu cei care cred cu tarie in puterea Fecioarei Maria.

La sfarsitul vietii sale, Sfantul Andrei cel Nebun pentru Hristos a vazut-o pe Maica Domnului timpul unei slujbe. Alaturi de ea se aflau Sfantul Ioan Botezatorul si mai multi ingeri si sfinti. Nu doar Sfantul Andrei din Constantinopol a fost martor la aceasta minune, ci si alti credinciosi care se aflau atunci in biserica sa se roage.

La acea vreme, orasul era amenintat de o mare primejdie. Dupa ce si-a facut aparitia miraculoasa, Fecioara s-a pus in genunchi, a plans si s-a rugat. Dupa o perioada scurta, pericolul a disparut si orasul a fost salvat.

Traditii, superstitii si obiceiuri. Ce nu ai voie sa faci sub nicio forma in aceasta zi

In popor, aceasta zi mai este numita si Pocroave. Pe 1 octombrie se pregatesc campurile pentru sezonul rece si apare bruma. De Acoperamantul Maicii Domnului se tine post neaparat. Astfel esti ferit de boli, de necazuri si de inec. Daca o fata nu are un par bogat, dar se roaga pentru asta, va fi rasplatita.

De Pocroave, gospodinele pregatesc placinte de post cu mere sau dovleac si le impart. Daca o tanara se pregateste si se impodobeste pentru nunta, va avea o casnicie fericita si de lunga durata. Tot la 1 octombrie, se stropesc vitele cu apa sfintita, ca sa fie ferite de boli in sezonul rece. Este interzis cu desavarsire sa se taie parul pentru ca ramane intr-o legatura cu corpul si poate fi folosit de vrajitoare pentru farmece.

Postul se tine cu strictete pana la pranz. Daca nu poti rabda foamea, poti manca niste covrigi framantati fara lapte, poti bea apa sau ceai. Tot in aceasta zi sfanta se pomenesc cei trecuti in nefiinta, pentru a fi luati sub protectia Fecioarei Maria, conform Libertatea.

Citeste si:

Acoperamantul Maicii Domnului sau Pocroave. Traditii si obiceiuri. Rugaciunea zilei

Reteta placinta cu mere facuta de Jamila. Cel mai gustos desert de post pentru toamna. Se face simplu, ieftin si rapid

Cel mai vechi oras din lume: adevarul despre povestea din Biblie. Ce s-a intamplat, de fapt, cu Ierihon

Ce inseamna cuvantul Amin. De ce il rostim, de fapt, la sfarsitul rugaciunilor

loading...