Bucurie mare pentru biserica ortodoxa! Usile de biserica furate din Cipru au fost, in sfarsit, returnate de Japonia. Este vorba despre doua obiecte decorate din secolul 18, care au fost luate cu zeci de ani in urma. S-au intors din Tara Soareluri Rasare dupa indelungi tratative.

Obiectele de cult au fost luate fortat din Biserica Sfantului Anastasios din Peristeronopigi. A fost construita in anul 1775, deasupra unei grote in care se afla mormantul sfantului.

Usile de biserica furate din Cipru au fost returnate de catre Japonia

Usile sunt sculptate in lemn si pictate cu diverse scene religioase. Au disparut, fiind furate imediat dupa invazia turca din anul 1974. Ulterior, au aparut in Colegiul de Arta Kanazawa din Ishikawa, Japonia. Nicio informatie nu a fost facuta publica despre modul in care scoala respectiva le-a achizitionat.

Ministrul Yiannis Karousos a declarat ca returnarea obiectelor sfinte in Cipru a venit ca rezultat al unor eforturi intense depuse de autoritatile cipriote. pe o perioada indelungata de timp, conform Euronews.

Sute de fresce, mozaicuri si alte lucrari de arta religioasa au fost furate din bisericile aflate in zona de nord a Ciprului, unde turcii ciprioti si-au declarat independenta dupa invazie.

Pentru cea mai mare parte a ultimilor 50 de ani, guvernul Cipriot si autoritatile bisericesti s-au luptat din greu ca sa recupereze artefactele disparute in intreaga lume, inclusiv in Statele Unite ale Americii si in Europa.

Karaousos a mai declarat ca: „Repatrierea acestor usi este un avertisment pentru hotii internationali si pentru retelele lor. Oricati ani trec de la jaf, Cipru ii va vana pe toti si ii va prinde, pentru ca genocidul cultural sa nu mai fie tolerat nicaieri in lume”.

Citeste si:

Cum s-a imbracat Carmen Iohannis la biserica. A atras toate privirile

Satul unic in lume din Romania, cu un drum de 2 km de marmura. Mai are un singur locuitor

Ce este tamaia. Ce folosesc, de fapt, preotii in loc de rasina sfanta

Hiliseu-Crisan, locul unic in lume din Romania despre care nimeni NU stie

loading...