Efectele incendiilor de vegetatie isi lasa amprenta si dupa ce focarele sunt stinse. Din pacate, se pare ca unul dintre acestea continua sa ii afecteze pe localnici pe termen lung.

Cercetatorii au observat ca picaturile de apa din norii aflat in zone fara incendii sunt de doua ori mai mari decat cele ale norilor in zonele in care pamantul este parjolit de flacari.

Efectele incendiilor de vegetatie. Norii afectati de fum produc mai putina ploaie

Atunci cand incep incendiile de vegetatie, s-a observat un efect neobisnuit. Prima oara, acesta le-a atras atentia oamenilor de stiinta in anul 2018. Ulterior, acestia au aprofundat problema pentru a fi siguri ca ceea ce studiaza este adevarat.

Folosind instrumentele necesare, cercetatorii au analizat cu atentie norii din zonele cu incendii masive. Asa si-au dat seama ca, desi acestia contin cu pana la cinci ori mai multe picaturi decat norii din zone neafectate de flacari, produc mai putina ploaie decat acestia. Cum este posibil asa ceva?

Multe picaturi sunt, de fapt, particule de cenusa, in timp ce altele sunt de doua ori mai mici decat picaturile normale. Din aceasta cauza, nu se pot combina cu alte picaturi atunci cand are loc „ciocnirea” a doi nori, pentru a produce ploaie.

Asadar, pe langa faptul ca distrug recoltele, pun in pericol vietile oamenilor si ale animalelor, acum studiile demonstreaza clar ca efectele incendiilor de vegetatie sunt si mai periculoase decat se credea. Din cauza felului in care afecteaza norii, ploile devin tot mai rare, iar seceta pune stapanire pe intinderi tot mai mari de pamant, informeaza Science News.

Citeste si:

Efectele incalzirii globale. Cum influenteaza valurile de canicula comportamentul uman

Cele mai cunoscute trucuri de magie. Care este secretul din spatele acestui truc

Cine a fost, de fapt, Pazvante Chioru. Cum a aparut expresia „Pe vremea lui Pazvante Chioru”

Pestera Huda lui Papara. Cea mai impresionanta din Romania. Este unic in Europa ce gasesti aici

loading...