Oficial, anuntul celor de la RAR este o lovitura dura pentru samsarii din Romania! Pana acum, se intampla foarte des sa fie kilometrajul dat inapoi, iar clientii care cumparau masini second-hand isi asumau un risc mare. Ce se schimba, de fapt, pe viitor?

Peste doi ani, toti cei care cumpara astfel de masini, la mana a doua, vor putea verifica atat kilometrajul, cat si istoricul masinii. Acest lucru este valabil pentru cei care le achizitioneaza in orice stat din Uniunea Europeana. Registrul Auto Roman se va conecta la baza de date in care sunt incluse toate institutiile similare de pe continent.

Folosindu-se de seria motorului, autoritatile vor putea vedea intregul istoric al automobilului. Din pacate pentru multi soferi tepuiti, in acest moment se poate verifica doar istoricul masinilor rulate in tara noastra.

Lovitura dura pentru samsarii din Romania!

Daca masina a fost adusa dintr-o tara straina, kilometrajul acesteia nu poate fi verificat in prezent in mod oficial, iar multi romani au aflat, abia dupa ce au cumparat o masina rulata, ca numarul de kilometri a fost dat inapoi. Insa, masura va fi implementata abia din anul 2023. In ultimii doi ani, RAR a inceput sa puna la dispozitia soferilor interesati o aplicatie gratuita, prin care poate fi verificat kilometrajul.

„Aceste valori ale kilometrajului reprezinta simple citiri. Legislatia nu permite verificari suplimentare, vizavi de autenticitatea acestor valori. Acest lucru se va intampla in 2-3 ani, atunci cand va deveni obligatoriu schimbul de informatii la nivel UE.

Un parcurs anual in Romania este undeva la 12-15.000, nu depaseste 20.000 de kilometri pe an. Pe cand in Germania, parcursul minim anual este undeva la 35-40.000 de kilometri. Asta inseamna ca foarte usor putem sa facem un calcul: 7 ani vechime ori 30.000 de km, masina aceea are cel putin 200.000 de kilometri rulati”, a declarat Cristian Bucur, sef departament emologari individuale RAR, conform Digi24.

Daca vrei sa fii sigur atunci cand dai banii pe o masina second-hand, te poti uita chiar si tu la cateva detalii din interiorul automobilului. In primul rand, trebuie sa vezi daca scaunul soferului este foarte uzat, apoi sa cauti semnele de uzura de pe volan, schimbatorul de viteze si pedale.

loading...