Se schimba buletinele in Romania. Noile carti de identitate cu cip sunt tot mai aproape de lansarea oficiala, cu toate ca aceasta decizie a autoritatilor este inca una deosebit de controversata. Acest program pilot a inceput la sfarsitul lunii august a acestui an.

Multa lume se intreaba cand apar, de fapt, noile carti de identitate cu cip. Se pare ca romanii vor putea sa le foloseasca incepand cu luna septembrie. Lucian Bode, Ministrul Afacerilor Interne, a facut acum mai multe declaratii prin care ii lamureste pe cei interesati.

Se schimba buletinele in Romania

Primele astfel de acte vor fi inmanate titularilor incepand cu prima luna de toamna a acestui an. Autoritatile romane spera ca timpul de solutionare a unei astfel de cereri de eliberare a buletinului cu cip sa dureze in jur de 15 sau 20 de minute.

Programul pilot are lor in Cluj-Napoca, iar initial vor fi emise aproximativ 5.000 de documente de acest tip.

“La data de 2 august a fost initiat proiectul pilot, de la care noi asteptam sa genereze informatii necesare pentru stabilirea programului de extindere si generalizare a editarii cartii electronice de identitate.

In cadrul proiectului pilot au fost realizate urmatoarele activitati pana in acest moment: de la data de 2 august pana pe 18 august au fost preluate un numar de 100 de cereri de eliberare a cartii electronice de identitate. Timpul de solutionare a unei cereri de eliberare a cartii electronice de identitate noi l-am proiectat in acest program pilot undeva la 20 de minute.

Fac mentiunea ca pana in prezent nu a fost depasit termenul de 15 minute. Asadar, avem raspuns la in cat timp putem sa preluam o cerere – 15 minute. Cererea pentru emiterea cartii de identitate se genereaza automat, nu necesita a fi completata de catre cetatean”, a declarat Lucian Bode, in cadrul unei conferinte de presa, conform Capital.

Ce informatii vor fi pe noile carti de identitate cu cip

Acum, romanii vor avea incluse si detalii legate de adresa, insa nu va fi prezenta grupa sanguina, asa cum s-au plans mai multe persoane. Explicatia este aceea ca toate institutiile medicale o pot afla in doar cateva secunde, in caz de urgenta. De asemenea, pe noile buletine va fi specificat „genul”, nu „sexul” posesorului.

“Toate partile interesate au agreat ca pe cartea electronica de identitate simpla sa avem steagul, iar pe cartea electronica de identitate ca document de calatorie sa avem steagul UE, in centru Romania si stema Romaniei. Din acest punct de vedere, eu cred ca a fost o tema falsa ca nu avem steagul, ca n-am avut discutii”, a completat ministrul.

loading...