Anunt istoric pentru toti pensionarii din Romania! Presedintele Casei de Pensii a anuntat cand cresc pensiile si cand se recalculeaza, de fapt. Au fost dezvaluite informatii noi despre evaluarea dosarelor.

Milioane de romani asteapta cu sufletul la gura recalcularea pensiilor. In urma acestui proces, numerosi pensionari vor primi bani in plus de la stat. De asemenea, datorita acestei proceduri, vor fi luate in calcul pentru stabilirea sumei finale mai multe elemente in plus fata de legea aflata acum in vigoare, precum sporurile sau orele suplimentare.

Cand cresc pensiile si cand se recalculeaza

Daniel Baciu, presedintele Casei Nationale de Pensii Publice (CNPP), a facut anuntul asteptat de toata lumea. Autoritatile romane incearca sa repare problemele existente in actuala lege a pensiilor.

„Cea mai mare inechitate e faptul ca aceiasi pensionari care au iesit in perioade diferite de timp, unde au fost acte normative in vigoare diferite, au obtinut cuantumuri diferite la pensie, cu acelasi stagiu de cotizare.

Noi incercam sa uniformizam pensionarii, aceeasi contributie sa aiba aceeasi pensie egala, iar pensiile aflate la un nivel inferior vor creste. Nicio pensie nu va scadea. Daca prin aplicarea formulei va exista un cuantum mai mic, pensiile vor ramane la nivelul in plata”, a declarat presedintele CNPP, conform Realitatea.

Daca exista dovezi ca o persoana a primit in mod eronat o pensie mult mai mare decat era cazul, va trebui sa returneze sumele primite.

„Daca in dosar se gasesc erori flagrante, evident ca acele dosare trebuie remediate. Daca sunt erori flagrante, cine a incasat banii trebuie sa ii returneze”, a mai precizat Daniel Baciu.

Anunt istoric pentru toti pensionarii din Romania

In cazul romanilor care nu au toate actele necesare la dosar pentru recalculare, acestia vor trebui sa faca rost de ele.

„Trebuie sa mearga la angajator, iar noi sa putem verifica. Nu putem lucra pe ceva ce nu poate fi verificat cu documente. Toate societatile inchise au fost preluate de catre lichidatori, au fost preluate arhivele, in mare parte se gasesc.

Trebuie sa li se elibereze acele adeverinte care atesta ca ei au lucrat, au realizat alte venituri decat cele existente in dosarul de pesionare. Ei trebuie sa achite o suma pentru cei care elibereaza aceste documente”, a mai declarat Daniel Baciu.

Procesul de recalculare a pensiilor ar trebui sa se incheie pana la jumatatea anului 2022. In acest moment, au fost evaluate aproximativ 500.000 de dosare de pensii dintr-un total de aproximativ 5 milioane.

loading...