Actrita Luminita Gheorghiu s-a stins din viata, duminica, la varsta de 71 de ani. Indragita artista suferea de o boala grava. Surse apropiate familiei au confirmat vestea trista in aceasta dimineata.

Cunoscuta actrita de teatru si film s-a născut la 1 septembrie 1949. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică în 1972, clasa prof. Ion Cojar. Debuteaza in teatru cu rolul Marioara in regia lui Alexandru Tocilescu in 1971 pe scena Studioului Casandra, dupa absolvire este repartizata la Teatrul „Mihai Eminescu” din Botoșani.

A fost din ce in ce mai remarcata si apreciata de publicul de teatru pentru seriozitatea si trairile ei interioare in multe roluri ce i se distribuie, anul 1975 o gaseste in trupa Teatrul Tineretului din Piatra Neamț iar din 1976 pana-n 2003 este actrita a Teatrului Bulandra din Bucuresti.

Actrita si-a inceput cariera cinematografica acum 24 de ani, cu rolul „Catrina” din „Morometii”, dar a fost premiata la nivel international douazeci de ani mai tarziu, dupa aparitia in „Moarta domnului Lazarescu”, cand devine cunoscuta de cinefili cu rolul asistentei medicale ce-si plimba pacientul dintr-un spital in altul si pentru care in 2007 primeste Premiul pentru cel mai bun rol secundar feminin la Los Angeles, la gala premiilor Asociatiei Criticilor de Film din 14 ianuarie 2007.

In 1985, cand actrita se pregatea pentru intaiul ei rol cinematografic pentru „Morometii”, pierde pe fiica cea mare Iuliana la numai 6 ani, fapt ce produce o drama cumplita in familie. Teatrul si filmul o mentin in viata.

Ea a interpretat rolul principal in filmul „Sunt o baba comunista”, ecranizare a romanului omonim scris de Dan Lungu si regizat de Stere Gulea care a ales-o pentru ca avea nevoie de „cineva care sa poata interpreta un personaj tipic, din clasa medie, din perioada comunista, inteligent, cu simtul umorului, cu autoironie”.

Actrita are doua fiice, Maria, care are 23 de ani si Alexandra, de 21 ani. Daca fiica cea mare a ales medicina, fata cea mica a decis sa faca regie.

loading...