Sigur ai vazut fel si fel de semnale luminoase ale soferilor pe strazile din Romania, dar ce semnifica de fapt? Exista un limbaj codificat pe care toti conducatorii auto trebuie sa il cunoasca.

Pe toate soselele din Romania exista un obicei pe care l-au observat toti soferii: multumirea si avertizarea celorlati participanti la trafic cu luminile masinii. Acesta este un limbaj codificat, care trebuie cunoscut de toti soferii.

Semnalizare dreapta – poti sa depasesti. Daca masina din fata merge foarte incet, soferul, constient ca te tine in loc, te incurajeaza sa-l depasesti. Daca semnalizeaza dreapta, inseamna ca drumul este liber si nu vine nimic de pe contrasens. Semnalizarea lui poate di luata drept o sugestie, dar este necesar sa te asiguri si tu.

Semnalizare stanga – NU il depasi. Daca soferul din fata, pe care incerci sa-l depasesti, iti da un scurt semnal stanga, te avertizeaza in acest fel ca nu este cazul sa te angajezi intr-o depasire pentru ca vine altcineva de pe contrasens.

Flash-uri succesive de pe contrasens – exista echiipaj de Politie in fata

Flash scurt – il deranjeaza farurile tale sau nu ai farurile aprinse seara

Avarii pe timp de seara – il avertizezi pe cel din spatele tau ca merge cu faza lunga si te deranjeaza.

Semnal scurt avarii – semn de multumire in trafic. Soferii comunica in trafic cu ajutorul luminilor masinilor. Daca ai ajutat un sofer sa te depaseasca, i-ai acordat prioritate, l-ai lasat in fata ta la o coada, avariile scurte pe care le pune inseamna “multumesc”. Poti sa-i raspunzi cu un scurt flash.

Avarii prelungite – e o problema in fata. Daca masina din fata porneste avariile, trebuie sa incetinesti. E semn ca traficul se blocheaza in curand din cauza unui accident sau a conditiilor meteo nefavorabile.

Atentie, soferi! Amenda de 10.000 de lei daca faci asta. Legea a intrat in vigoare

Pericol pentru soferi. Asa iti iei teapa de milioane cand duci masina la service

Greseala banala pe care o fac multi soferi. Cat de periculoasa este, de fapt

loading...