Un șomer în vârstă de 22 de ani din Buzău a găsit o adevărată comoară cu detectorul de metale. Descoperirea a fost făcută într-o pădure, pe raza satului Săsenii Vechi.

Lucian Rotăreciu a găsit un tezaur format din 162 de monede medievale din argint.

Descoperirea a fost făcută cu un detector de metale într-o pădure de fag şi conţine monede austro-ungare şi poloneze din secolele XVl-XVll, potrivit evz.ro.

„A fost o simplă întâmplare, într-un weekend mă plictiseam şi am luat pădurile din preajmă la rând. Între doi copaci am găsit, într-o groapă, monedele aruncate la suprafaţă şi acoperite cu pământ. Probabil, proprietarul le-a aruncat în grabă şi nu a mai reuşit să le recupereze”, a declarat autorul descoperii, Lucian Rotăreciu.

Tânărul a dus monedele la Muzeul Judeţean de Istorie Buzău şi a primit o recompensă.

„Tezaurul este foarte valoros, cele mai multe monede provin din perioada împăraţilor austro-ungari Ferdinand I şi Maximilian, şi cântăreşte câteva kilograme, de argint”, a declarat muzeograful Cătălin Dinu de la Muzeul Judeţean de Istorie Buzău.

Cei care găsesc astfel de obiecte valoroare pot fi recompensați cu 30 % din valoarea descoperirii, dar dupa o evaluare financiara. Daca tezaurul va cuprinde si piese exceptionale, se vor adauga 15 %.

loading...