Se anunta ca anul viitor, pensiile romanilor vor fi crescute cu 8 la suta. Ministrul Finantelor spune ca vor fi adusi aproximativ 100 de lei in plus la punctul de pensie.

Aceasta ar urma sa fie cea mai mare majorare adusa de un calendar de guvernare pe 4 ani. Dupa aceasta perioada de 4 ani, ar trebui ca pensiile sa ajunga cu 50% mai mari decat in prezent.

Punctul de pensie ar urma sa ajunga la 1559 de lei

Florin Citu, ministrul Finantelor, declara ca „Noi estimam, mizam pe o crestere a pensiei in urmatorii patru ani cu 46 la suta, anul viitor estimarea este de 8,1%.″

Punctul de pensie ar urma sa ajunga la 1559 de lei, de la 1442 de lei, cat este acum. Adica o marire de 117 lei pentru punctul de pensie.

Crestere cu aproximativ 400 de lei a punctului de pensie

Inca nu se stie data de la care va fi aplicata majorarea punctului de pensie. Bugetul pentru 2021 inca se afla in discutii. Insa, conform planurilor, ar urma ca majorarea pensiilor sa continue anual, pana in 2024, cand punctul de pensie ar trebui sa ajunga la 1841 de lei.

In urmatorii 4 ani de guvernare, alesii ne promit, asadar, o crestere cu aproximativ 400 de lei a punctului de pensie.

20 la suta dintre varstnicii de la noi sunt in prag de saracie

Romania se afla printre tarile cu cele mai mici pensii din Uniunea Europeana. Dupa cum spune statistica realizata de Uniune, 20 la suta dintre varstnicii de la noi sunt in prag de saracie.

Pensia medie este de 1436 de lei, insa exista diferente majore intre mai multe regiuni ale tarii. In Botosani, media este de 1100 de lei, in Bucuresti 1700, iar in Hunedoara pensia medie este in valoare de 1800 de lei.

Insa pentru multi pensionari romani, pensia nu este deloc suficienta, din cauza datoriilor. „O treime au datorii, situația se înrăutățește în 2030, ar putea fi 4,5 milioane de angajați, iar pensionarii – cu aproape 2 milioane mai numeroși, nici pilonul 2 de pensii nu vă fi suficient pentru un trai decent.”, spune Adrian Codirlasu, vicepresedinte al Asociatiei Analistilor Financiari.


Sursa: ProTV
Foto: RomaniaTV

loading...