Un sat din Romania este unic in lume datorita frumusetii sale. Potrivit documentelor, aici mai exista un singur locuitor. Este vorba despre o asezare din judetul Hunedoara.

Satul Alun din Hunedoara ascunde o povesta fascinanta. In urma cu aproape jumatate de sescol aici locuiau peste 100 de familii. Ultima casa, cu numarul 104, a fost construita in anii 60, in apropierea carierei de marmura de la marginea satului.

Din acel moment, asezarea a “inmarmurit”: localnicii au inceput sa migreze, iar in prezent, singurul care a ramas nedezlipit de Aline este Gheorghe Gheorghesc.

„Satul are o vechime de aproape 300 de ani, poate si mai mult, iar in vremea tineretii mele, era unul dintre cele mai mari din zona. Avea o scoala cu internat, in care invatau copiii din tot Tinutul Padurenilor, dar si din Hunedoara. Iar localnicii munceau in cariera de marmura de la marginea satului si in minele din Ghelari. Colectivizarea facuta de comunisti i-a alungat pe oameni, la fel cum combinatul siderurgic din Hunedoara i-a atras la oraş. Asa, treptat, au ramas in sat doar batranii“, povesteste Gheorghe Gheorghesc.

Drum din marmura

Drumul din marmura de la intrarea in Alun masoara peste doi kilometri si a fost construit de localnici in anii 60. Cei doi kilometri ai drumului de marmura nu sunt tocmai confortabili pentru soferi, insa impresioneaza prin unicitatea sa.

Marmura pentru Casa Poporului

De aproape doua secole localnicii au exploatat cariera de marmura a satului Alun. De aici au fost extrase blocuri de piatra folosite la constructia Casei Poporului si tot din Alun isi au originea coloanele din marmura ce impodobesc vila familiei Ceausescu.

Biserici unicat in lume

Din anii 30, marmura din Alun a servit la constructia mai multor biserici din regiunea Hunedoarei, cele mai mari fiind catedrala Ghelari si catedrala din Centrul vechi al Hunedoarei.

Mai mult, cea mai neobisnuita dintre ele se afla in centrul satului si a fost construita aproape integral din marmura de la Alun.

„Aici aveti un exemplu unicat, cred ca in Europa. Daca va uitati foarte bine aici, veti vedea o cruce in zid.- Au hotarat ca mormantul sa fie prins in casa. Imaginati-va ca ei stau impreuna cu urmasii lor in casa. Iar crucea este, cu florile in fata, la loc de cinste. Este unicat. – O doamna este… Si atunci s-a facut casa, fundatia, pe mormant. (- Si, practic, aici unde sunt aceste flori este mormantul ei?) – Nu, nu, nu! Incolo. Tot timpul crucea se punea la cap”, spune Sergiu Tent, ghid turistic amator, potrivit digi24.ro.

loading...