Calendar ortodox vineri 4 decembrie 2020. Astazi romanii sarbatoresc o mare sfanta. Sfanta Varvara a trait in timpul imparatului Maximian (284-305), la Heliopolis. Din cauza ca era foarte frumoasa, a fost inchisa intr-un turn, chiar de catre tatal sau Dioscor. Tatal era pagan si considera ca poporul nu este vrednic sa vada frumusetea fiicei sale.

In turn, Sfanta Varvara le-a vestit pazitoarelor ei adevarul despre zei: „Zeii pe care ii cinsteste tatal meu sunt facuti de maini omenesti. Pe cei de aur si de argint i-au facut zlatarul (argintarul) si pe cei de piatra i-a facut pietrarul, iar pe cei din lemn i-a cioplit teslarul. Deci, cum acei zei facuti au putut zidi aceasta luminata inaltime cereasca si o frumusete ca aceasta pamanteasca, neputand ei singuri nici umbla cu picioarele, nici lucra cu mainile?”.

Calendar ortodox vineri 4 decembrie 2020. Sarbatorim o sfanta mare

Aflam din Sinaxar ca tatal sfintei a poruncit ca, intr-o baie din palatul sau, sa se faca doua ferestre. Sfanta i-a rugat atunci sa faca trei, in numele Sfintei Treimi. Atunci cand tatal ei i-a cerut niste explicatii, ea i-a raspuns senin. Pentru ca a refuzat sa se inchine idolilor si si-a pastrat credinta, a fost ucisa cu sabia chiar de catre tatal ei, scrie antena3.ro.

„Mai bine este sa fie trei decat doua, caci tu, parintele meu ai poruncit sa se faca doua ferestre in chipul precum mi se pare – a doi luminatori ceresti, al soarelui si al lunii, ca sa lumineze baia, iar eu am poruncit ca sa se faca si a treia in chipul luminii celei intreite, pentru ca trei sunt ferestrele luminii celei neapropiate, celei negraite, celei neapuse si celei neinserate, care lumineaza pe tot omul ce vine in lume”, a spus Varvara.

Calendar ortodox vineri 4 decembrie 2020. Tot astazi, facem pomenirea:

  • Sfantului Cuvios Ioan, episcopul Polivatului;
  • Sfintei Mucenite Iuliana;
  • Sfintilor Hristodul si Hristodula;
  • Sfantului Mucenic Serafim, episcopul Fanarului.
  • Sfantului Ioan Damaschin.

Ce nu trebuie sa mananci astazi

Calendar ortodox vineri 4 decembrie 2020. Sfanta Varvara este considerata protectoarea copiilor, cea care ii apara pe cei mici de boli, in special de pojar. In aceasta zi, femeile nu au voie sa coasa, sa toarca, sa spele. Nimeni nu trebuie sa manance pe 4 decembrie dovleac, porumb copt si fasole. Conform traditiei, cei care incalca regula risca sa se umple de tot felul de bube, potrivit antena3.ro.

Sfanta mucenita Varvara mai este si protectoarea minelor. Tocmai de aceea, astazi minerii nu coboara in subteran, stand acasa cu familia. Se pun crengute de pomi fructiferi in apa cu credinta ca, daca acestea vor inflori pana la Florii, anul va fi manos si plin de roade.

loading...