Calendar ortodox sambata 5 decembrie 2020. Astazi, romanii sarbatoresc un sfant important. Chiar in Ajunul de Mos Nicolae, are loc pomenirea Cuviosului Parintelui nostru Sava cel sfintit. El a trait pe vremea imparatului Teodosie cel Mic. Era originar din Capadocia, iar parintii lui se numeau Ioan si Sofia.

Inca de ca inceputul vietii lui, a iubit vietuirea calugareasca. A intrat de mic in manastirea Flavian. Era atat de infranat din frageda pruncie incat, vazand intr-o zi un mar in gradina, a spus „Frumos era la vedere si bun la mancare fructul ce m-a omorat”. L-a luat in mana, nu l-a mancat, ci l-a calcat in picioare. Atunci si-a jurat sa nu manance mar niciodata.

Calendar ortodox sambata 5 decembrie 2020. Sarbatoare mare la romani

Cand avea 18 ani, s-a dus la marele Eftimie, cel care l-a trimis la cuviosul Teoctist, in chinovie. Aici a cunoscut cu adevarat vietuirea dumnezeiasca a fratilor, mergand pe urmele virtutii celor pe care i-a cunoscut acolo. Marele Eftimie il numea copil cu suflet de batran, din cauza induhovnicirii lui covarsitoare. Cu cat crestea mai mult, cu atat sporea virtutea lui.

Sfantul Sava cel Sfintit a facut multe minuni. Printre multe altele, rugaciunea lui a facut sa izvorasca apa in locuri fara de apa. A fost invatatorul multor monahi, iar atunci cand a ajuns la varsta de nouazeci si patru de ani, a trecut la cele sfinte. Tot in aceasta zi, pomenirea Sfantului Mucenic Anastasie, scrie antena3.ro.

Calendar ortodox sambata 5 decembrie 2020. El a vazut intr-o zi cum sunt judecati sfintii mucenici si cum li se taie madularele, din cauza credintei. Atunci si-a dorit sa mearga si el pe aceeasi cale. Si-a facut semnul crucii, s-a dus in mijlocul unei adunari de multime si a strigat in glas mare credinta lui in Hristos. In acea zi, calaii l-au prins, i-au taiat capul si l-au trimis cu o corabie.

Tot in aceasta zi, are loc si pomenirea:

  • Sfantului Mucenic Diogen, care s-a savarsit fiind lovit cu pietre.
  • Sfantului Mucenic Averchie, care de sabie s-a savarsit.
  • Cuviosului Non, care in pace s-a savarsit.
  • Cuviosului Grat, care in pace s-a savarsit.
  • Cuviosului Parintelui nostru Nectarie, cel din chilia lui Iagari, care se afla langa Careea Atonului, si a pustnicit pe la anul 1470 si in pace s-a savarsit.
  • lui Filotei de la Careia (Careotul), care in pace s-a savarsit.
  • sfintilor cuviosi mucenici cei ce au locuit in chiliile Atonului si au mustrat pe latino-cugetatori, adica pe imparatul Mihail si pe patriarhul Bec.
loading...