Calendar ortodox joi 3 decembrie 2020. Astazi, romanii il praznuiesc pe Sfantul Cuvios Gheorghe de la Cernica. El s-a nascut in anul 1730, intr-o familie din Salistea Sibiului. Avea doar 19 ani cand a ajuns in Tara Romaneasca. A intrat in slujba mitropolitului grec Rosca. Acesta era un arhiereu aflat in Bucuresti.

In anul 1750 a ajuns alaturi de el la Athos. A primit treapta diaconiei in Manastirea Vatoped. Dupa moartea mitropolitului, a ajuns un ucenic al enumitului parinte carturar Paisie Velicicovschi. Dupa cativa ani, a fost convins de Mitropolitul Tarii Romanesti, Grigorie al II-lea sa vina in schitul Cernica.

Calendar ortodox joi 3 decembrie 2020. Ce sfant mare praznuim astazi

Aceasta se afla abandonata de trei decenii, asa ca Sfantul a oranduit aici o manastire cu o viata de obste dupa tiparul Muntelui Athos. A refacut si vatra monahala in doar cinci ani, dupa ce a adunat in jurul lui 103 ucenici. In anul 1793, Mitropolitul Filaret al II-lea i-a dat in grija si manastirea Caldarusani.

A murit in luna decembrie, anul 1806. Pana la moartea sa, a avut grija de ambele manastiri, locuind pe rand in ele. A fost inmormantat la Manastirea Cernica. Sfantul Sinod al BOR a aprobat in sedinta din 20-21 octombrie 2005, canonizarea lui. Astazi il mai praznuim si pe Sfantul proroc Sofonie. El era din muntele Savarata, din semintia lui Simeon, iar stramosii lui au fost Amoria si Ezechia.

Calendar ortodox joi 3 decembrie 2020. Sfantul a prorocit despre daramarea si pustiirea Ierusalimului, despre imprastierea iudeilor, despre venirea lui Hristos, dar si despre intoarcerea neamurilor catre Hristos, scrie antena3.ro.

Troparul Sfantului Prooroc Sofonie

Glasul 2

A proorocului Tău, Doamne, Sofonie pomenire prăznuind, printr-însul Te rugăm, mântuieşte sufletele noastre.

Condacul Sfantului Prooroc Sofonie

Glasul 6

Uşa milostivirii…

Curăţindu-ţi mintea de întinăciune, înţelepte, ai făcut-o oglindă Dumnezeiască, primind în ea Razele Dumnezeiescului Duh şi acum ai aflat loc la Izvorul Strălucirilor, bucurându-te, Sfinte Proorocule Sofonie.

Tot astazi, facem pomenirea:

  • Sfantului Sfintitului Mucenic Teodor, arhiepiscopul Alexandriei;
  • Sfantului Cuvios Teodul;
  • Sfantului Cuvios Ioan Sihastrul, episcopul Coloniei;
  • Sfintilor Mucenici Agapie, Seleuc si Mamant;
  • Sfantului Mucenic Gavriil, episcopul Ganului;
  • Sfantului Mucenic Anghel.
loading...