In data de 6 decembrie 2020, cetatenii romani vor putea alege senatorii si deputatii din Parlament, pentru urmatorii 4 ani. Mai jos enumeram informatiile esentiale in legatura cu votul de duminica.

Alegeri parlamentare, program intre orele 07:00 – 21:00

Campania electorala se va incheia oficial in data de 5 decembrie, la orele 23:59.

Daca dupa ora 21:00 se vor mai afla persoane la sectia de votare, ora maxima de extindere a votarii va fi pana la 23:59.

Votul in diaspora va avea loc pentru 2 zile

In strainatate, votul pentru alegerile parlamentare va fi intins pe durata a 2 zile consecutive. Votul se va desfasura pe 5 si 6 decembrie, intre orele 07:00-21:00, ora locala.

Incepand cu alegerile din 6 decembrie 2020, romanii pot vota si prin corespondenta.

Cei care doresc sa voteze prin corespondenta au putut sa isi deschida un cont online pe site-ul Autoritatii Electorale Permanente, pana in data de 22 octombrie. Daca nu s-au inregistrat pana la acea data, trebuie sa se prezinte in persoana la sectiile de votare.

Regulile de protectie sanitara pentru turul de alegeri parlamentare vor fi similare cu cele de la votul din septembrie

Este obligatorie purtarea mastii de protectie, astfel incat sa acopere si nasul dar si gura, pentru toate persoanele care se afla in interiorul sectiei de votare. Singura exceptie va fi in momentul in care trebuie indentificat alegatorul. Atunci, masca trebuie inlaturata pentru scurt timp si doar cu pastrarea distantei de minim 1,5 metri fata de celelalte persoane.

Accesul in sectiile de vot se va face easlonat, pentru a permite pastrarea unei distante de siguranta si va fi masurata temperatura corpului la intrare. Cei cu temperatura de peste 37,3 grade Celsius sau cu simptome alarmante nu vor fi lasati sa intre.

Votul in localitatile carantinate se va desfasura la fel ca in alte localitati

Astfel, alegatorii care se afla in ziua votului in localitatea de domiciliu vor vota numai la sectia de votare la care sunt arondati.

Cei care nu se afla in localitatea de domiciliu dar au resedinta in alta localitate, vor putea vota la sectia la care este arondata strada sau localitatea de resedinta.

Cei aflati in carantina sau izolare la domiciliu, pot solicita votul la domiciliu prin intermediul urnei mobile.


Sursa: Avocatnet
Foto: Libertatea

loading...