Unul din deputatii PSD are in plan extinderea unor facilitati care sunt aplicate celor care lucreaza in constructii. Ar urma sa fie scutita de la plata impozitului o categorie suplimentara de muncitori. Consiliul Fiscal avertizeaza insa ca masura va avea un impact bugetar negativ. Citi mai jos cine va primi salariu de 3.000 de lei.

Proiectul de lege a fost pornit de catre deputatul PSD Lucian Eduard Stoian. El a fost sustinut si de alti membri ai partidului, precum si de reprezentanti ai unor minoritati.

Salariu de 3.000 de lei pentru constructii

Conform proiectului, ar trebui sa fie extinse facilitatile fiscale ce vor fi aplicate pana in data de 31 decembrie 2028 pentru angajatii din constructii. Masurile vor fi aplicate si pentru cei care lucreaza in constructia navelor.

Facilitatile fiscale despre care se vorbeste ar fi reducerea cu 3,75% a contributiei la asigurarile sociale. Se va aplica si eliminarea platii catre asigurarile sociale de sanatate, in prezent in valoare de 10% din salariul brut. Se urmareste si eliminarea impozitului pe venit, in valoare de 10%. Pe langa toate acestea, se urmareste si cresterea salariului minim brut la 3000 de lei, toate acestea urmand a fi aplicate incepand cu data de 1 ianuarie 2021.

Proiect de lege incomplet

Un detaliu foarte important este, insa, faptul ca proiectul de lege nu include si o fisa financiara care sa prezinte impactul asupra bugetului. In propunerea legislativa se mentioneaza doar ca impactul asupra bugetului ar fi unul nesemnificativ. In proiect este mentionat numarul de 32 de mii de persoane ce au lucrat in sectorul constructiilor de nave in anul 2018. Se mai mentioneaza si salariul mediu brut al aceluiasi an din domeniu, care atinge valoarea de 5.264 de lei.

„Suma nu poate fi apreciata drept nesemnificativa”

Consiliul Fiscal sustine insa ca noua lege ar avea un impact major asupra bugetului:

„Potrivit calculelor CF, aceste valori sunt compatibile cu un impact bugetar de reducere a veniturilor bugetare calculat la nivelul anului 2018 de circa 0,4 miliarde lei. Considerand si cresterea salariilor din perioada 2019-2021 (realizata si prognozata) de catre Comisia Nationala de Strategie si Prognoza de circa 26,5%, impactul bugetar al propunerii la nivelul anului 2021 ar fi de circa 0,5 miliarde lei, o suma care, in opinia CF, nu poate fi apreciata drept nesemnificativa”, arata un document al institutiei.


Sursa: Adevarul
Foto: Damen.com, YouTube

loading...