Pestera Huda lui Papara este una dintre minunile naturii pe care trebuie sa le vezi o data in viata. Aventurierilor le este recomandata din plin aceasta locatie, unde au ocazia sa observe cateva din minunatiile sale.

Cea mai mare colonie de lilieci din Europa, in Pestera Huda lui Papara

Aici se gaseste cea mai mare colonie de lilieci din Europa. Pestera are o altitudine absoluta de 576 de metri.

Cei care doresc o aventura de neuitat in aceasta pestera trebuie sa stie totusi de dinainte ca aici nu este o zona recomandata turistilor neexperimentati. Desi amenajata turistic in trecut, in anul 1986 o viitura a distrus amenajarile turistice, nefiind refacute pana in prezent. Este o pestera foarte greu de strabatut si este recomandata celor care cunosc pericolele specifice si echipamentul necesar.

Viituri devastatoare periodice

In 2013, Pestera Huda lui Papara a fost inchisa cu 2 porti metalice, dar acestea au fost rupte de inca o viitura in anul 2017. In afara de conditiile dificile permanente, observam si aceasta expunere periodica la viituri devastatoare, ce pot fi foarte periculoase pentru cei aflati acolo la momentul nepotrivit.

O comoara pentru cei care se incumeta

Pentru cine reuseste, totusi, imposibilul, locatia va depasi orice asteptari. Conform specialistilor, pestera doboara numeroase recorduri europene, precum cea mai lunga, cea mai denivelata, cea mai dificila, cu cea mai mare sala, cu cea mai inalta galerie, cu cel mai lung curs subteran, cu cel mai mare debit, cu cea mai mare cascada, cu cea mai mare colonie de lilieci din Europa. Pestera adaposteste cele mai lungi si mai numeroase excentrite. Contine cel mai mare depozit de de chiropterit (substanta formata din excrementele animalelor din pesteri) din Romania.

Pestera Huda lui Papara se afla in satul Sub piatra, din judetul Alba. A fost folosita ca lacas de cult pe vremea dacilor.

Intrarea are o inaltime de 40 de metri. Galeria se intinde pe verticala nu mai putin de 100 de metri. Temperatura este destul de ridicata pentru specificul speologic, intre 12 si 20 de grade.

Aici se gasesc urme ale activitatii oamenilor de Neanderthal, de acum 50 de mii de ani.


Sursa: Shtiu.ro
Foto: speo-csm.ro

loading...