Soferii care ies la drum acum trebuie, conform legii, sa aiba montate pe masina cauciucuri de iarna. Cei care nu au montate pe masina cauciucuri de iarna risca o amenda intre 1.305 si 2.900 de lei.

Cozi la vulcanizare

De la prima ora, soferii se aseaza la cozi la atelierele de vulcanizare si la service-urile de roti. Durata de montare este de aproximativ 45 de minute. Pretul este intre 60 si 150 de lei, in functie de dimensiunea rotilor.

Legea cauciucurilor de iarna

„Legea cauciucurilor de iarna” a fost aplicata in tara noastra pentru prima data in anul 2011. Conform legioi, toti cei care circula pe carosabil acoperit cu zapada sau gheata au obligatia de a avea montate in acel moment pe masina anvelope special concepute pentru aceste conditii.

Uneori, chiar daca in mare parte drumurile sunt uscate, in anumite conditii se poate totusi forma polei. De aceea, politistii recomanda mereu sa nu iesim iarna la drum fara cauciucuri de iarna, indiferent cat de frumoasa pare vremea.

Legea spune ca este interzisa circulatia masinilor fara anvelope de iarna montate, atunci cand deplasarea se realizeaza pe drumuri publice acoperite cu zapada, gheata sau polei. Nu se face referire insa la o anumita perioada concreta. In functie de zona, altitudini si conditiile meteo, drumurile pot fi acoperite cu zapada sau gheata mai devreme sau mai tarziu, mai ales in zona montana. De aceea, soferii trebuie sa fie mereu pregatiti sa intampine aceste conditii, prin echiparea corespunzatoare a masinii pe care o conduc.

Mai mult decat atat, legea spune ca masinile cu o greutate de peste 3,5 tone trebuie obligatoriu echipate cu dispozitive antiderapante.

Amenda intre 1.305 si 2.900 de lei

Incalcarea acestei legi si a prevederilor sale se sanctioneaza cu amenda intre 9 si 20 de puncte. Asta inseamna intre 1305 si 2900 de lei. Se retine si certificatul de inmatriculare sau inregistrare a masinii. Se elibereaza pe loc o dovada inlocuitoare fara drept de circulatie.

Legea mai spune ca, pe langa anvelope, soferii sunt obligati sa aiba in portbagaj lanturi antiderapante pentru cauciucuri. Trebuie sa mai aiba lopata, un sac cu nisip, o rezerva de carburant si sa aiba sistemul de climatizare si dezaburire perfect functional.


Sursa: Digi24
Foto: tribuna.ro, autoblog.md, Libertatea

loading...