Calendar ortodox marti 1 decembrie 2020. Astazi, romanii ii praznuiesc pe Sfantul Proroc Naum si Cuviosul Filaret Milostivul. Ei sunt o parte dintre sfintii zilei, cinstiti in aceasta zi de catre credinciosii crestin ortodocsi. Este zi de post. Sfantul Proroc Naum era din semintia lui Simeon. El a trait in Elcheseea cu 460 de ani inainte de Hristos.

A fost al doilea dupa Prorocul Iona care le-a prorocit ninivitenilor caderea cetatii lor sub foc si apa. Cand Iona le-a spus acest lucru, oamenii s-au intors la pacat, cand au vazut ca cetatea a ramas in picioare. Insa, dupa vorbele lui Naum, nenorocirea s-a adeverit. Cetatea Ninive se afla pe un munte langa un lac mare. A fost lovita de cutremur masiv.

Calendar ortodox marti 1 decembrie 2020. Ce sarbatoresc romanii

O jumatate a alunecat in lac, iar cealalta jumatate a fost mistuita de incendii. Sfantul Naum a facut multe profetii, cu ajutorul Sfantului Duh. Toate s-au implinit, iar sfantul si-a dat duhul la varsta de 45 de ani. A fost ingropat cu mare cinste. Cuviosul Filaret Milostivul a trait pe la anul 780 intr-un sat numit Amnia, scrie click.ro.

Acesta e prin partile Paflagoniei. Era de neam bun, fiind crescut in dreapta credinta si cu frica de Dumnezeu. Pe masura ce avansa in varsta, sporea in intelepciune si facand fapte bune. S-a casatorit cu Teozova, cea care i-a daruit trei copii: Ioan, Ipatia si Evantia. El a fost binecuvantat cu avere multa, hambare pline, slugi numeroase si era bine vazut de lume.

Calendar ortodox marti 1 decembrie 2020. Condacul Sfantului Prooroc Naum

Glasul 4

Aratatu-Te-ai astazi…

Luminandu-se cu Duhul inima ta cea curata, s-a facut locas prealuminat de proorocie; ca cele de departe le vezi ca si cum ar fi de fata. Pentru aceasta te cinstim, Preafericite Proorocule Naum, Prealaudate.

Troparul Sfantului Proroc Naum

Glasul 2

A prorocului Tau, Doamne, Naum, pomenire praznuind, printr-insul Te rugam, mantuieste sufletele noastre.

Sfintii zilei. Astazi mai sunt pomeniti:

  • Sfantul Mucenic Anania Persul;
  • Sfantul Antonie cel Nou;
  • Sfantul Onisim, arhiepiscopul Efesului;
  • Sfintii parintii Anania si Solohon, arhiepiscopii Efesului.
loading...