Superstitii in ajunul Sfantului Andrei. In aceasta seara, romanii se pregatesc pentru sarbatoarea mare din 30 noiembrie. Traditia populara spune ca ajunul Sfantului Andrei este unul dintre cele mai importante ajunuri din calendar. Este momentul in care se dezlantuie fortele malefice si apar strigoii.

Se spune ca Sfantul Andrei era stapanul fiarelor salbatice, iar in aceasta seara le da voie sa umble pe drumuri. Aceasta sarbatoare mai este cunoscuta drept o zi inchinata lupilor. Conform superstitiilor din popor, in aceasta noapte lupoaica ramane grea pentru a da nastere puilor de Sfantul Gheorghe.

Superstitii in ajunul Sfantului Andrei. Ce sa faci astazi ca sa iti mearga bine

In ajunul zilei de 30 noiembrie, toate animalele vorbesc. Oamenii care le asculta vorbele vor muri. De asemenea, copiii din flori devin strigoi. Strigoii sau strigoaicele ar fi, de fapt, duhuri de barbati sau de femei care au murit. Se spune ca ies din morminte si se intrupeaza. Chiar si cei vii pot deveni strigoi.

In aceasta categorie intra cei care au coada si care isi parasesc casele in aceasta noapte. Un vechi obicei din popor spune ca trebuie sa ascunzi coasele. sa iti faci cruce la usi si ferestre cu usturoi. De asemenea, toate vasele din casa trebuie neaparat sa fie intoarse cu gura in jos.

Superstitii in ajunul Sfantului Andrei. Daca strigoii gasesc un loc pe unde sa intra in casa, ii vor striga pe cei care se afla inauntru. Ii intreaba pe la fereastra daca au mancar usturoi. Se spune ca cei care sunt nesabuiti si le raspund, raman fara glas. Daca nu li se raspunde, strigoii pleaca mai departe.

In aceasta noapte se practica Bocetul Andreiului. Este un obicei stravechi care dovedeste suprapunerea sarbatorii crestine a Sfantului Andrei peste Anul Nou. Fetele isi fac o papusa din carpe, pe care o numesc Andrei. O pun pe lavita si incep sa o jeleasca ca pe un mort, conform traditii-superstitii.ro.

Traditii si obiceiuri in ajunul zilei de 30 noiembrie

Superstitii in ajunul Sfantului Andrei. In aceasta noapte, se mai mananca si turta inmuiata in usturoi. De asemenea, traditia populara ne sfatuieste sa mancam cat mai multe preparate culinare care contin usturoi. Femeile trebuie sa faca doua lumanari si un colac pe care le duc la biserica.

Dupa ce se intorc cu lumanarea aprinsa, dau ocol curtii si locului in care se tin vitele, pentru a le feri de boli. In noaptea de Sfantul Andrei nu se matura casa. Daca incalci regula, lupii iti vor manca vitele. Daca lucrezi in aceasta seara sau maine, te imbolnavesti de ciuma.

Superstitii in ajunul Sfantului Andrei. Se descanta sare, se ingroapa sub pragul staulelor de vite, apoi se scoate pe 30 noiembrie si se da animalelor sa o manance. Se spune ca asa vor fi ferite de vrajitoare. Traditia mai sustine ca, asa cum va fi vremea in noaptea de ajun, asa va fi si iarna.

Daca luna este plina si cerul senin, iarna va fi moinoasa. Daca luna este plina si cerul intunecat, ori ninge sau ploua, inseamna ca iarna va fi una cu zapezi mari si grele. Indiferent daca romanii cred sau nu in aceste superstitii, ziua Sfantului Andrei ramane una dintre cele mai importante sarbatori.

loading...