Grau la incoltit de sfantul Andrei. Luni, pe 30 noiembrie 2020, romanii il sarbatoresc pe unul dintre cei mai importanti sfinti. Aceasta zi este insotita de numeroase traditii, obiceiuri si superstitii la romani. Sfantul Andrei este unul dintre cei 12 apostoli ai lui Iisus. Este considerat drept ocrotitorul Romaniei si patronul spiritual al romanilor.

Aceasta sarbatoare este o varianta locala a zilei de Halloween. Se considera ca acum se ridica valul care desparte lumea noastra de cea a spiritelor. Una dintre cele mai indragite traditii legate de aceasta sarbatoare este obiceiul graului pus la incoltit. Daca doresti sa respecti in totalitate traditia, atunci trebuie sa il in prima ora a zilei Sfantului Andrei.

Grau la incoltit de sfantul Andrei. Cand se pune si ce semnificatie are, de fapt

Graul se pune la incoltit in noaptea dintre duminica, 29 noiembrie si luni, 30 noiembrie, imediat dupa miezul noptii. Superstitia mai cere ca fiecare membru sa isi pregateasca vasul propriu. De ce se pune graul la incoltit in aceasta zi, de fapt? Conform credintelor populare romanesti, aceasta cereala este vazuta drept un simbol al belsugului si al prosperitatii.

Atat in traditia pagana, cat si in cea religioasa, aceasta planta este considerata sursa vietii. Asta deoarece din grau se prepara painea, care este mancarea de baza pentru orice popor. Din punct de vedere religios, graul reprezinta simbolul divin al vietii care invinge moartea, scrie libertatea.ro.

Cum se pune graul la incoltit de Sfantul Andrei

Grau la incoltit de sfantul Andrei. Se pune in casa, intr-un vas cu o deschidere larga, un ghiveci sau chiar o farfurie sau castron. Se pune graul in pamant, insa se poate folosi si vata sau un burete, imbibate cu apa. Dupa ce pregatesti vasul, iei o mana de pamant si o pui pe fundul recipientului. Apoi presari boabele de grau si le acoperi cu inca un strat de pamant.

Dupa ce l-ai plantat, trebuie pus intr-o camera cu multa lumina si caldura suficienta, ca sa creasca mai rapid si mai bogat. Atentie, dupa ce a incoltit graul, boabele nu mai trebuie miscate. In caz contrar, se vor rupe germenii. Daca alegi sa pui in burete, trebuie sa alegi niste bureti de vase noi, nefolositi.

Grau la incoltit de sfantul Andrei. Inlaturi partea abraziva, pui boabele de grau peste bureti si ii imbibi cu apa. Acoperi apoi totul cu o caserola de plastic, pentru a crea un mediu propice incoltirii. In popor se spune ca asa aduci norocul si belsugul in casa. De asemenea, asa cum iti va creste graul, iti va fi si viata in anul urmator.

loading...