Calendar ortodox sambata 28 noiembrie 2020. Astazi, romanii crestin ortodocsi il sarbatoresc pe Sfantul Cuvios Stefan. El s-a nascut la inceputul secolului al VIII lea, in Constantinopol. Inca din copilarie, a cunoscut viata si invatatura tuturor sfintilor praznuiti in Biserica. Sfantul a fost calugarit la varsta de 16 ani.

Cuviosul Ioan, care era vazator cu duhul, a zis la venirea Sfantului Stefan la manastire: „Sa te binecuvinteze pe tine Dumnezeu, fiule, si sa te faca vas de alegere”. Parintilor lui le-a zis: „Intr-adevar s-a odihnit Duhul lui Dumnezeu peste copilul acesta”. La varsta de 42 de ani, s-a retras intr-o chilie atat de mica, incat vizitatorii o asemanau cu un mormant.

Calendar ortodox sambata 28 noiembrie 2020. Ce sfant mare sarbatorim astazi

„Aici petrecea, vara arzandu-se si iarna inghetand; iar sub imbracaminte avea trupul incins cu fiare si de la umeri pana la mijloc era inconjurat cu alta cingatoare de fier pironit de amandoua partile si pe sub brate cu alta cingatoare de fier. Imbracamintea o avea din piele si chiar sfantul culion si analavul cel purtator de cruci, asemenea si sfintita mantie a chipului monahicesc”, aflam din Sinaxar.

El a luptat impotriva celor care spuneau ca icoana este un idol. In acea vreme, era imparat Constantin Copronim (741-775), cel care ii persecuta pe crestinii care cinsteau sfintele icoane. Multe dintre icoane erau arse, ingropate, sfaramate ori lasate in locuri de necinste, conform antena3.ro.

Calendar ortodox sambata 28 noiembrie 2020. A fost inchis alaturi de 342 de monahi, din diverse zone. Unii erau cu nasurile taiate, altii cu ochii scosi sau mainile taiate. „Unii aratau urmele batailor celor neasemanate pe care le luasera de la chinuitori, rani care nu se tamaduisera inca, iar altii se aratau ca nu au par, fiind tunsi de paganii arzatori de icoane, si cei mai multi aveau cinstita barba unsa cu smoala si arsa”, mai scrie in Sinaxar.

Tot astazi, facem pomenirea:

  • Sfintilor Mucenici care au marturisit impreuna cu Sfantul Stefan pentru sfintele icoane;
  • Sfantului Mucenic Irinarh;
  • Sfintilor Mucenici Timotei si Teodor, Petru, Ioan, Serghie, Teodor si Nichifor,Vasile si Toma,Ierotei, Daniel, Hariton, Socrat, Comasie, Eusebie si Etimasie.
loading...