Calendar ortodox duminica 29 noiembrie 2020. Astazi, romanii crestin ortodocsi il praznuiesc pe Sfantul Mucenic Paramon si este o zi de post. El a trait in prima jumatate a secolului al III-lea si a suferit in timpul imparatului roman Deciu (249-251). In acea perioada, Guvernatorul Achilin ii prigonea pe crestini.

Intr-o zi, i-a luat pe toti cei 370 de crestini din temnita si i-a dus la templul lui Neptun, unde le-a cerut sa ii aduca jertfe zeului Neptun. Niciunul nu a acceptat sa faca asta, indiferent care erau consecintele. Tocmai atunci, a trecut pe langa templu Paramon. A ramas impresionat cand a vazut gestul crestinilor.

Calendar ortodox duminica 29 noiembrie 2020. Ce sfant mare este praznuit in aceasta zi

Si-a ridicat mainile in aer, privind spre templu si a strigat: „O, cat de multi drepti sunt injunghiati fara vina, de necuratul voievod, pentru ca nu se inchina idolilor lui celor fara de suflet si muti”, apoi a mers mai departe. Guvernatorul s-a infuriat si a poruncit sa fie ucis in chinuri groaznice.

A fost prins si i s-au infipt trestii prin limba. Tot corpul a fost injunghiat apoi cu trestii si tras in sulite. Sfantul si-a dat astfel duhul in mainile Domnului, primind coroana muceniciei alaturi de cei 370 de crestini. Si ei au fost torturati si omorati pentru credinta lor, scrie click.ro.

Troparul Sfantului Mucenic Paramon

Glasul al 4-lea

Calendar ortodox duminica 29 noiembrie 2020. Mucenicul Tau, Doamne, Paramon, intru nevointa sa, cununa nestricaciunii a dobandit de la Tine, Dumnezeul nostru; ca avand puterea Ta, pe chinuitori a invins; zdrobit-a si ale demonilor neputincioase indrazniri. Pentru rugaciunile lui, mantuieste sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Condacul Sfantului Mucenic Paramon

Glasul al 4-lea

Cel ce Te-ai inaltat pre Cruce de bunavoie, poporului Tau celui nou numit cu numele Tau, indurarile Tale daruieste-i, Hristoase Dumnezeule. Veseleste cu puterea Ta pre binecredinciosii crestini, daruindu-le lor biruinta asupra celor potrivnici, avand ajutorul Tau arma de pace, nebiruita biruinta.

Calendar ortodox duminica 29 noiembrie 2020. Cu rabdarea Dumnezeiestilor Porunci ti-ai curatit sufletul de spurcaciuni si catre savarsirea patimirii ai ajuns. Ca te-ai lepadat a jertfi idolilor celor inselatori si urmand lui Hristos, cu sulita ai fost impus. Dar cu osardie roaga-te pentru lume, Preafericite Paramon.

Astazi mai sunt pomeniti:

  • Sfantul Mucenic Filumen;
  • Sfantul Cuvios Nicolae, arhiepiscopul Tesalonicului;
  • Sfantul Mucenic Ioan din Persida;
  • Sfantul Urban, episcopul Macedoniei;
  • Sfantul Mucenic Valerin;
  • Sfantul Dionisie, episcopul Corintului;
  • Cuviosul Pancosmie;
  • Sfantul Cuvios Pitirun;
  • Sfantului Fedros.
loading...