La fel ca si celelalte componente ale masinii si discurile de frana se deterioreaza in timp. De multe ori sunt lasate uitarii pana cand deformarile sunt atat de mari incat provoaca probleme majore. Nu de putine ori ajung in service subtiate atat de mult incat este un miracol cum masina inca mai franeaza si devin un real pericol pentru soferi.

Cum functioneaza franele

Pentru a intelege de ce trebuie sa verificam periodic si discurile de frana, trebuie mai intai sa intelegem cum functioneaza sistemul de franare.

Cu totii stim imaginile clasice cu masinile de curse care inrosesc discurile la franare. Desi acolo este normal, pentru ca se urmaresc performante de franare si viteze extreme si se doreste franarea in timp foarte scurt de la viteze mari, trebuie stiut ca nici o masina obisnuita nu se comporta prea diferit.

Franarea are loc atunci cand energia de deplasare, sau energia cinetica, este convertita in alt tip de energie. Atunci energia disponibila pentru deplasarea masinii scade, deci incepe sa scada si viteza, deci masina franeaza. Insa toata aceasta energie trebuie transformata in alt tip de energie asa ca, prin frecarea dintre placutele de frana si discurile de frana, se produce caldura.

Franele neintretinute, pericol pentru soferi

Practic intreaga cantitate de energie necesara franarii este transformata pe loc in caldura. Si cantitatea de energie nu e mica – se pot atinge si cateva sute de grade. Aceasta crestere brusca de temperatura poate cauza in timp deformarea discurilor. Situatia devine si mai grava atunci cand se folosesc placute de proasta calitate sau neschimbate la timp.

Daca in timpul franarii se simte un miros ciudat, se simt vibratii sau masina trage in lateral, in loc sa se deplaseze drept inainte, este timpul sa verificam sistemul de franare.

Cum ingrijim franele

Pentru menajarea discurilor de frana se recomanda sa conducem cat mai relaxat, evitand franarile puternice si scurte, alegand mai degraba sa franam mai usor, mai din timp.

De asemeni, se recomanda utilizarea franei de motor la coborarea indelungata in panta.


Sursa: promotor.ro
Foto: PixaBay

loading...