Miercuri, Curtea Constitutionala Romana a amanat o decizie in ceea ce priveste majorarea pensiilor cu 40 la suta. Urmatoarea sedinta a fost programata in data de 13 ianuarie 2021, dupa ce vor avea loc alegerile parlamentare.

Majorarea pensiilor , contestata la CCR

Pe 22 septembrie s-a votat in parlament legea majorarii pensiilor cu 40 la suta. Amendamentul a fost sustinut de PSD la legea rectificarii bugetare. Conform modificarilor efectuate de comisiile de specialitate si adoptate de plen, in acelasi timp ar trebui marite si salariile profesorilor. De asemeni, autoritatile locale ar fi urmat sa primeasca mai multi bani.

Guvernul a contestat legea la Curtea Constitutionala. „Parlamentul a ignorat exigentele de previzibilitate ale legii si perspectivele evolutiei situatiei bugetului consolidat si a economiei generale, cu consecinta afectarii principiului securitatii juridice”, spune sesizarea Guvernului, depusa in data de 13 octombrie.

Acum 2 saptamani, Curtea Constitutionala a amanat pana dupa alegeri si decizia referitoare la impozitarea pensiilor speciale.

Probleme si cu alocatiile copiilor

In acelasi timp, Virgil Popescu, ministrul Economiei, a anuntat luni ca nici alocatiile copiilor nu vor putea fi crescute cu 40 la suta in acest an. Motivul invocat a fost criza cauzata de pandemie.

„Avem o criza sanitara si cheltuieli foarte mari de la bugetul de stat. Nu ai venituri in buget, trebuie sa te imprumuti. Trebuie sa te gandesti sa te imprumuti astfel incat sa nu deraiezi de pe sine si sa nu ajungi cu un deficit excesiv bugetar, chiar daca la ora actuala este deficit peste tot”, a declarat ministrul Economiei.

Virgil Popescu a spus insa ca pensiile ar urma sa fie majorate cu pana la 46 la suta pana in anul 2024. „Am marit pensiile cu 14% in acest an. E adevarat, premierul a spus la inceputul anului ca le vom mari cu 40%. Dar a venit criza sanitara, a venit aceasta nenorocire asupra intregii omeniri si nu a mai fost posibil. Dar, asa cum am promis, in 2024 pensiile vor creste cu 46 la suta”, a precizat ministrul.


Sursa: Digi24
Foto: Pixabay

loading...