In luna decembrie, avem cu totii o ocazie unica de a vedea un fenomen rar pe cerul Romaniei. Specialistii de la Observatorul Astronomic Bucuresti ne recomanda ca, daca se poate, in noaptea de 21 decembrie sa luam o pauza si sa ne indreptam privirea spre cer.

Fenomen rar pe cerul Romaniei – contopirea planetelor

In termeni stiintifici, fenomenul se numeste „Marea Conjunctie”. Apropierea aparenta observabila de pe Pamant intre planetele Jupiter si Saturn, gigantii sistemului solar, va fi foarte mica. Astfel, ele vor parea aproape ca fiind un singur corp ceresc.

Cele doua planete se afla deja in aceeasi zona inca din luna iulie. Spre sfarsitul acestui an, ele vor parea ca se misca printre stele si se vor apropia din ce in ce mai mult una de cealalta.

Apropierea maxima intre cele doua corpuri ceresti va fi observabila cel mai bine in seara zilei de 21 decembrie. La orele 18:00 ale acelei zile, vor fi observabile pe cer spre directia sud-vest, aproape de orizont.

Observatii interesante prin telescop

Prin telescop vor putea fi vazute in acelasi camp inelele lui Saturn si benzile de nori ale lui Jupiter, impreuna cu sistemele de sateliti ai planetelor, ne anunta Observatorul Astronomic.

Sincronizarea planetelor nu este un singur moment in timp. Acest fenomen are loc intre datele de 16 si 25 decembrie, dar maximul va fi inregistrat in ziua de 21 decembrie, la ora 18:00.

Fenomen de o deosebita raritate

Dincolo de pasiunile celor captivati de astronomie, observarea fenomenului poate fi si o ocazie rara de a asista la un fenomen unic in viata pentru majoritatea celor dintre noi. Un astfel de fenomen va mai avea loc abia in 2080, iar dupa 2080, abia in 2400, estimeaza astronomii.

Cel mai bun loc de pe planeta pentru observare va fi Ecuadorul. In emisfera nordica, durata de observare va fi mai mica decat in emisfera sudica.


Sursa: Digi24
Foto: sciencemag.org si higherselfportal.com

loading...