Detalii de ultima ora: dirijorul moldovean Nicolae Botgros internat la sectia de terapie intensiva cu Covid-19. A fost in stare grava, intubat, dar acum a depasit momentele critice si se simte mai bine. A trecut peste momentele critice si se afla in recuperare, fiind externat din spital.

Momente grele pentru artistul moldovean. Nicolae Botgros internat de urgenta

Nicolae Botgros a trecut prin momente foarte grele, dupa ce a fost confirmat cu noul coronavirus. A fost internat de urgenta in spital si a avut de suferit din cauza bolilor de care suferea deja, inainte de infectare.

Pe timpul internarii, chiar baiatul lui a spus ca ii este frica sa nu pateasca ceva, pentru ca medicii erau rezervati cu privire la sansele de supravietuire ale maestrului, la Institutul de Medicina Urgenta din Chisinau.

Nicolae Botgros a trecut printr-o luna de chin. Maestrul a fost izolat complet si nu a putut sa vada pe nimeni, nici macar familia. Periodic i s-a efectuat testarea pentru noul coronavirus si in cele din urma, dupa saptamani de foc, a fost declarat negativ si a fost externat.

Clipe grele in izolare la ATI

Aristul spune ca „Am urlat ca un caine saptamanile astea! Stii cum e sa urli ca un caine? In singuratate si izolare totala? Nu mi-am vazut familia, copiii, de o luna… mi-era tare dor de oameni. De oameni imbracati altfel decat medicii. Dar am inteles ca Dumnezeu ma iubeste! Aveti grija de voi!”.

Purtatoarea de cuvant de la Institutul de Medicina Urgenta din Chisinau a spus ca starea pacientului va fi monitorizata in continuare in urmatoarea perioada.

„El va fi monitorizat in continuare la domiciliu de catre medicii de familie”, declara Dorina Arsene.

Cine e Nicolae Botgros

Nicolae Botgros s-a nascut pe 25 ianuarie 1953, in satul Badicu-Vechi, raionul Cahul, Republica Sovietica Socialista Moldoveneasca (azi Republica Moldova), intr-o familie de lautari.

Tatal sau a fost lautarul Dumitru Botgros. Nicolae si cei doi frati au invatat sa cante la cate un instrument, lui Nicolae revenindu-i toba.

La sapte ani s-a dus la Scoala de muzica din Cahul. Impreuna cu fratele sau Vasile, s-a intors primavara acasa, din lipsa de bani. Copiii cantau la nunti pentru a castiga un ban. Cate putin, Nicolae a lasat toba in favoarea viorii.

Mai tarziu, Nicolae Botgros a ajuns la Soroca, la Scoala de iluminare culturala. Aici pentru prima data a asistat la un concert al orchestrei „Lautarii”.

Prima orchestra dirijata de Nicolae Botgros a fost „Ciocirlia” de la Edinet. A activat apoi in „Joc”. In 1973 s-a mutat la Chisinau si a devenit violonist in orchestra „Mugurel” a Filarmonicii.

Orchestra Nationala de muzica populara „Lautarii” a fost fondata in anul 1970, in cadrul Filamornicii de Stat din R.S.S. Moldoveneasca, de catre interpretul Nicolae Sulac, dirijor fiind compozitorul si violonistul Mircea Otel, apoi trompetistul Gheorghe Usaci. Datorita abilitatilor sale de violonist, Nicolae Botgros a fost numit in 1978 conducator al Orchestrei Populare „Lautarii”.

In activitatea solo, a inregistrat 2 albume, dar a colaborat la sute de materiale muzicale inregistrate cu interpreti de muzica populara, precum Maria Ciobanu, Sofia Vicoveanca, Irina Loghin, Dinu Iancu Salajan, Zinaida Julea, Stefan Banica Jr. etc.


Sursa: Spynews
Foto: Wikipedia si zdg.md

loading...