Calendar ortodox miercuri 25 noiembrie 2020. Astazi, romanii sarbatoresc o sfanta mare. Mii de femei ii poarta numele. Cui trebuie sa ii spui „La multi ani!” in aceasta zi importanta pentru crestinii ortodocsi. Sfanta Mucenita Ecaterina era fiica principelui Consta.

Ea a trait in timpul imparatului Maximian, la inceputul secolului al IV-lea. Stia foarte bine limbile greaca si latina. Avea, de asemenea, cunostinte temeinice de astronomie si de oratorie. Sfanta a avut doua viziuni. In prima a vazut-o pe Maica Domnului cu Pruncul in brate.

Calendar ortodox miercuri 25 noiembrie 2020. Ce sfanta sarbatorim azi

Din cauza ca nu era crestina, nu a putut sa vada si fata Mantuitorului. Atunci a decis sa primeasca Sfantul Botez. In a doua viziune i se descopera Hristos. El ii daruieste un inel de logodna, spunandu-i: „Iata, astazi te primesc pe tine mireasa Mie nestricata si vesnica, deci sa pazesti tocmeala aceasta cu dinadinsul si sa nu mai primesti nicidecum alt mire pamantesc”.

Ecaterina a ramas uimita cand a vazut inelul pe deget. De atunci a inceput sa condamne obiceiurile pagane si sa ii aduca pe multi pe calea dreptei credinte. A fost silita de Maximian sa se infrunte cu o adunare de filosofi pagani. A facut ca toti cei prezenti sa creada in Hristos, iar asta le-a adus moartea prin foc acelor intelepti.

Calendar ortodox miercuri 25 noiembrie 2020. Sfanta a fost condamnata la moarte prin taierea capului. Cand s-a savarsit sentinta, in loc de sange a curs lapte. Ingerii i-au dus trupul pe Muntele Sinai, acolo unde Moise vazuse Rugul Aprins. Aici s-a ridicat o manastire cu numele Sfintei Mucenite, conform dcnews.ro.

Sfanta Mucenita Ecaterina. Ce nu ai voie sa faci astazi. Traditii si obiceiuri

Se spune in popor ca fetele nemaritate care postesc in ziua Sfintei Ecaterina urmeaza sa isi gaseasca sortitul. De asemenea, femeile maritate, dar cu probleme in casnicie, trebuie sa posteasca in aceasta zi pentru ca sotul lor sa se indrepte.

Calendar ortodox miercuri 25 noiembrie 2020. In Franta, femeile nemaritate care au trecut de varsta de 25 de ani sarbatoresc aceasta zi intr-un mod deosebit. Isi trimit cadouri intre ele si se felicita. Prietenii lor le fac niste bonete in culorile galben, care semnifica credinta si verde, care semnifica intelepciunea. Cele care primesc bonetele le poarta toata ziua.

loading...