Calendar ortodox marti 24 noiembrie 2020. Astazi, romanii crestin ortodocsi il praznuiesc pe Sfantul Clement, ocrotitorul celor nedreptatiti. S-a nascut la Roma, fiind contemporan cu Sfintii Apostoli. Si-a pierdut mama si cei doi frati din cauza unui naufragiu. Si-a pierdut apoi si tatal, in timp ce isi cauta sotia si fiii.

Cand a implinit 24 de ani, a decis sa plece sa isi caute parintii si fratii. Asa l-a intalnit pe Sfantul Barnaba si pe fratii lui, care devenisera ucenicii Sfantului Petru. Cu ajutorul lui Dumnezeu, si-a reintalnit si parintii. Clement a fost hirotonisit episcop la Roma, unde a convertit multi necredinciosi la crestinism.

Calendar ortodox marti 24 noiembrie 2020. Cine este Sfantul Clement

Conform Sinaxarului, a botezat 424 de persoane intr-un an, de Paste. A refuzat sa le slujeasca zeilor pagani, asa ca a fost supus multor chinuri. A fost torturat in vremea imparatului Domitian (81-96) si ucis in anul 101, in timpul imparatului Traian (98-117). I-au legat de gat o ancora de fier si l-au aruncat in mare, scrie romaniatv.net.

Se spune ca, in fiecare an, atunci cand este pomenit se petrece o minune. Apa pleaca de la mal in locul in care el a murit, pentru ca cei care sunt credinciosi sa ajunga acolo pe uscat. Tot legendele spun ca odata, in ziua cinstirii lui, un copil a fost uitat acolo de parinti. In anul urmator, copilul a fost gasit nevatamat.

Calendar ortodox marti 24 noiembrie 2020. Troparul Sfantului Sfintit Mucenic Clement, Episcopul Romei

Glasul al 4-lea:

Indreptator credintei si chip blandetilor, invatator infranarii te-a aratat pe tine turmei tale adevarul lucrurilor. Pentru aceasta ai castigat cu smerenia cele inalte, cu saracia cele bogate. Parinte Ierarhe Clement, roaga pe Hristos Dumnezeu ca sa mantuiasca sufletele noastre.

Condacul 1

Aparatorului credintei celei adevarate in Hristos si marelui surpator al inselaciunii slujitorilor de idoli, indelung suferitorului de chinuri amare, adunandu-ne toti iubitorii de mucenici, cu multa dorire sa-i cantam: Bucura-te, Clement, mult patimitorule, Mare Mucenice al lui Hristos!

loading...