David Nabarro, reprezentant al Organizatiei Mondiale a Sanatatii, avertizeaza ca la inceputul anului viitor, Europa va trece prin valul trei al pandemiei.

Organizatia Mondiala a Sanatatii da vina pe guvernele mondiale pentru raspandirea alarmanta si continua a virusului. A lipsit cu desavarsire o infrastructura esentiala si cel mai probabil spune el, se vor repeta aceleasi greseli din nou:

Guvernele nu au asigurat infrastructura de care era nevoie

„Nu au construit infrastructura necesara in lunile de vara, dupa ce au adus primul val sub control. Acum avem al doilea val. Daca nu vor construi infrastructura necesara, vom avea un al treilea val la inceputul anului viitor”, a declarat Nabarro, potrivit Politico.

OMS dau insa ca exemplu tarile din Asia pentru mentinerea unor restrictii dure si da ca exemplu Coreea de Sud. Acolo, guvernul a luat masuri mult mai stricte, dar si populatia respecta mult mai constiincios regulile impuse.

„Trebuie sa reactionam rapid la virus, in mod robust si decisiv. Mai ales la inceput, cand virusul se raspandeste inca foarte incet in diferite comunitati. Daca reactionati cu jumatate de masura, problema va creste foarte repede”, a declarat oficialul OMS.

Romania asteapta valul trei al pandemiei

Nici expertii de la noi nu sunt prea optimisti:

„In ultimul timp, unii experti au atras atentia la nivel international si national ca va urma si valul al treilea al pandemiei, in februarie – martie, si este posibil ca acest val sa ne prinda cu spitalele pline. Vaccinarile trebuie obligatoriu facute antigripal si antipneumpcocic. Personal, m-am vaccinat cu ambele, anul acesta. Dar trebuie sa tinem minte ca nu acesta este vaccinul care sa ne protejeze de COVID-19. Vaccinarile antigripale si antipneumococice nu protejeaza de COVID-19, dar conform unor studii, vaccinarea antigripala reduce cu 40% riscul de infectare cu coronavirus, ceea ce este foarte important. Ele reduc morbiditatea si mortalitatea la grupurile de risc, inclusiv la personalul medico-sanitar. Accentuez acest aspect pentru ca sunt convins ca odata cu aparitia vaccinului va exista iarasi un curent de conspirationisti, care vor spune ca sunt metale grele, ca omoram oamenii etc. Ne trebuie inclusiv o lege a vaccinarii”, a spus managerul Spitalului de Boli Infectioase „Victor Babes” din Timisoara, Cristian Oancea, conform Economica.


Sursa: Digi24
Foto: www.tpa-group.ro

loading...