Din cauza pandemiei cu noul coronavirus, din ce in ce mai multe localitati din tara intra in carantina. Infectarile cu coronavirus au crescut enorm, asa ca pana acum 6 localitati din Ilfov si 7 din Constanta au fost carantinate. Luni dimineata urmeaza sa fie carantinate inca 3 localitati din Sibiu. Mai jos vom prezenta regulile care trebuie respectate de catre localnici si cum va arata declaratia pe propria raspundere care trebuie completata de cei care se afla in trecere prin aceste localitati.

Initial fusesera carantinate localitatile Clinceni, Berceni, Chiajna, Bragadiru si Ciorogarla. Inca 6 localitati din judetul Ilfov au intrat de sambata seara in carantina pentru 14 zile: Otopeni, Magurele (cu satele apartinatoare: Alunisu, Dumitrana, Magurele, Pruni si Varteju), Corbeanca (impreuna cu Ostratu, Petresti si Tamas), Popesti-Leordeni, Dobroesti (cu satul Fundeni) si Mogosoaia. IN acelasi Timp, intra in Carantina 7 localitati din judetul Constanta: Lumina, Costinesti, Agigea, Mihail Kogalniceanu, Medgidia, Valu lui Traian, Techirghiol.

Incepand de luni, aceeasi soarta o au si 3 localitati din judetul Sibiu: Medias, Avrig si comuna Orlat.

Sunt carantinate deja municipiile Constanta, Sibiu, Alba Iulia, Zalau, Bistrita, Satu Mare, Baia Mare si Slobozia.

Regulile care trebuie respectate de catre localnicii din localitatile aflate in carantina

 • Este strict interzisa intrarea/iesirea din zonele carantinate prin alte zone si cai de acces in afara celor deschise circulatiei publice, pe drumurile nationale, judetene, comunale si forestiere.
 • Circulatia si stationarea in spatii publice a persoanelor este interzisa, cu exceptia motivelor bine justificate, pe baza declaratiei pe proprie raspundere, legitimatiei de serviciu sau a adeverintei eliberate de angajator.
 • Sunt interzise urmatoarele activitati:
 1. evenimente private (nunti, botezuri, mese festive, aniversari pentru copii etc.) in spatii inchise si deschise;
 2. e interzisa activitatea restaurantelor, cafenelelor, inclusiv teraselor, in interiorul si exteriorul cladirilor; activitatea salilor de jocuri de noroc;
 3. spectacole, concerte, activitati culturale, artistice, de divertisment;
 4. piete pentru produse nealimentare, targuri, talciocuri
 5. activitatea cu publicul a saloanelor de infrumusetare (incluzand, dar fara a se limita la acestea) saloane de coafura, frizerii, cosmetica, manichiura, pedichiura, masaj, etc.
 • Se limiteaza numarul de persoane in incinta magazinelor/ supermagazinelor/hipermagazinelor la maximum 30% din capacitate, cu respectarea normelor de distantare fizica.
 • In intervalul orar 06.00-22.00, in interiorul zonelor mentionate, se interzice circulatia tuturor persoanelor in afara locuintei/gospodariei, cu urmatoarele exceptii:
 1. deplasarea in interes profesional, inclusiv intre locuinta, gospodarie si locul/locurile de desfasurare a activitatii profesionale si inapoi;
 2. deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acopera necesitatile de baza ale persoanelor si animalelor de companie/domestice, precum si bunuri necesare desfasurarii activitatii profesionale, pentru persoanele cu varsta peste 65 de ani in intervalul orar 10:00 – 14:00, iar pentru persoanele cu varsta sub 65 de ani, in intervalele orare 06:00 – 10:00, respectiv 14:00 – 20:00;
 3. deplasarea pentru asistenta medicala care nu poate fi amanata si nici realizata de la distanta;
 4. deplasarile scurte, in apropierea locuintei/gospodariei, legate de activitatea fizica individuala a persoanelor (cu excluderea oricaror activitati sportive de echipa), cat si pentru nevoile animalelor de companie/domestice;
 5. deplasarea in scopul donarii de sange, la centrele de transfuzie sanguina;
 6. deplasarea in scop umanitar sau de voluntariat;
 7. deplasarea pentru realizarea de activitati agricole;
 8. deplasarea producatorilor agricoli pentru comercializarea de produse agroalimentare;
 9. ingrijirea sau administrarea unei proprietati din alta localitate;
 10. participarea la programe sau proceduri in centrele de tratament;
 11. pentru achizitia, service-ul, efectuarea ITP sau alte operatiuni de intretinere a vehiculelor;
 12. eliberarea de documente necesare pentru obtinerea unor drepturi prevazute de lege;
 13. alte motive justificative precum: ingrijirea / insotirea copiilor / membrilor de familie, ingrijirea unei rude / afin sau persoana aflata in intretinere, asistenta persoanelor varstnice, bolnave sau cu dizabilitati ori deces al unui membru de familie;
 14. participarea la activitati religioase;
 15. deplasari ale persoanelor care sunt in tranzit sau efectueaza calatorii al caror interval orar se suprapune cu perioada interdictiei, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane si care poate fi dovedit prin bilet sau orice alta modalitate de achitare a calatoriei.

Pe langa aceste reguli, fiecare localitate isi poate impune si propriile reguli pentru perioada de carantinare.

Regulile pentu declaratia pe proprie raspundere

Toti cei care ies din case pe raza localitatilor carantinate, sunt obligati sa aiba la ei o declaratie pe proprie raspundere. In aceasta declaratie vor fi completate adresa de domiciliu, itinerariul de deplasare, ora, data si motivul deplasarii. Motivul deplasarii trebuie sa fie unul din cele incluse in lista prezentata anterior.

Descarca aici declaratia pe propria raspundere

Carantinarea Bucurestiului

Intrebat despre carantinarea Capitalei, presedintele Klaus Iohannis a declarat: „Nu carantinarea este problema, ci efectele economice, fiindca restrictionarile respective au un efect economic negativ masurabil. De aceea, expertii recomanda, dupa analiza atenta, foarte amanuntita, unde se impune si unde nu se impune”.


Sursa: Click
Foto: ProTV

loading...