Calendar ortodox luni 23 noiembrie 2020. Astazi, romanii il sarbatoresc pe Sfantul Antonie. El a trait in timpul domniei voievodului Matei Basarab, precum si a domnitorului Constantin Brancoveanu. S-a spus despre sfant ca ar fi un aroman, originar din orasul Ianina, din Grecia. Conform unor cercetari facute, se pare ca venea dintr-o familie de crestini din satele Olteniei. 

Dupa ce a fost impresionat de viata aleasa pe care o duceau calugarii de la Iezeru, a decis sa intre frate in acest schit. In jurul anului 1690, sfantul s-a retras la cativa kilometri de schitul Iezeru. A trait in muntele cu acelasi nume, acolo unde si-a gasit adapost intr-o pestera. Aici s-a si rugat pana la sfarsitul vietii. Cobora doar duminica si de sarbatori, pentru a asculta Sfanta Liturghie.

Calendar ortodox luni 23 noiembrie 2020. Ce sarbatorim astazi

Cuviosul Antonie a stat in sihastrie 28 ani si a trait in total 92 ani. A trecut la cele vesnice in data de 23 noiembrie 1719. Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe a tinut cont atat de viata lui, cat si de nevointele sale. In sedinta din 20 iunie 1992, s-a decis sa fie asezat in randul sfintilor.

Sfintele Moaste ale Cuviosului Antonie au fost asezate in Biserica Schitului Iezer, iar o mica parte din Sfintele sale Moaste se afla si la Schitul Darvari din Bucuresti. Sfantul Amfilohie a fost prietenul Sfantului Vasile cel Mare. S-a retras de tanar intr-o pestera, acolo unde a trait ca sihastru timp de patruzeci de ani.

Calendar ortodox luni 23 noiembrie 2020. El s-a numarat printre Sfintii Parinti de la Sinodul al Doilea Ecumenic din anul 381. A luptat impotriva lui Macedonie, impotriva arienilor si a eunomienilor. El a trecut la cele vesnice in anul 395, scrie antena3.ro.

Auzind aceste cuvinte imparatul a inteles de ce Sfantul Amfilohie nu a dat cinstea cuvenita fiului lui, Arcadie, si s-a minunat de intelepciunea si indrazneala lui.  Sfantul Amfilohie s-a mutat la Domnul la anul 395.

Tot in aceasta zi, Biserica face pomenirea: 

  • Sfantului Grigorie, episcopul Bisericii acragantenilor;
  • Cuviosului  Sisinie Marturisitorul; 
  • Sfantului Ishirion episcopul;
  • Sfantului Elen, episcopul Tarsului;
loading...