Mii de romani sunt vizati. Klaus Iohannis a promulgat legea pentru acesti conducatori de vehicule. Ce se intampla, de fapt, de acum incolo? Acest proiect legislativ include vehiculele rutiere care se deplaseaza in trafic cu o viteza de maximum 25 km/h. Cei care le utilizeaza vor fi obligati sa le inmatriculeze.

De asemenea, vor fi obligati, conform legii, sa le si inregistreze la Registrul Auto Roman (RAR), informeaza Digi24. Singurele care fac exceptie sunt cele deja inmatriculate in alte state membre UE, tractoarele forestiere, precum si cele achizitionate din fonduri nerambursabile.

Mii de romani sunt vizati. Klaus Iohannis a promulgat legea

„Prezenta propunere legislativa vizeaza modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 78/2002 privind omologarea, eliberarea cartii de identitate si certificarea autenticitatii vehiculelor rutiere in vederea comercializarii, inmatricularii sau inregistrarii acestora in Romania, in sensul introducerii unei noi categorii de vehicule, si anume a vehiculelor lente, pentru a putea fi inmatriculate si inregistrate de catre Regia Autonoma «Registrul Auto Roman», nefiind prevazut la momentul actual in legislatia nationala o procedura permisiva cum este in cazul altor tari membre ale UE”, arata senatorul UDMR Cseke Attila, initiatorul proiectului, in expunerea de motive a proiectului de lege.

Mii de romani sunt vizati. Deputatul UDMR mai explica faptul ca, din aceasta categorie de vehicule rutiere lente, face parte o gama variata de vehicule. Sunt incluse si cele care ofera solutii eco-friendly, dar si solutii de transport avansate cu vehicule electrice, pentru a reduce poluarea cu CO₂, conform sursei citate anterior.

Mii de romani sunt vizati. „Ele sunt usor de utilizat si pot servi atat companiilor, cat si persoanelor fizice pentru a transporta marfuri si persoane in interiorul oraselor, in zona industriala sau in zona montana. Aceste vehicule sunt inmatriculate si folosite in diferite tari apartinand UE, avand utilizare conform unor reguli precise pe drumurile publice, cum ar fi limitarea vitezei la maximum 25 km/h.

Tarile europene precum Austria, Slovacia, Germania, Malta, Slovenia, Croatia, Polonia, Olanda au gasit solutia legislativa proprie pentru punerea in circulatie a acestor vehicule, chiar sub denumirea de «vehicul lent», reusind astfel sa reduca poluarea, datorita faptului ca pentru distantele scurte utilizeaza vehiculele sus-mentionate”, adauga initiatorul acestei legi.

Mii de romani sunt vizati. Conform proiectului de lege promulgat de Klaus Iohannis, Ordonanta Guvernului nr. 78/2000 privind omologarea, eliberarea cartii de identitate si certificarea autenticitatii vehiculelor rutiere in vederea comercializarii, inmatricularii sau inregistrarii acestora in Romania, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 230/2003, se completeaza asa cum va explicam in continuare.

Ce se intampla cu aceste vehicule

Mii de romani sunt vizati. Dupa alineatul (5) al articolului 1 se introduc doua noi alineate, alin. (6) si (7), cu urmatorul cuprins: „(6) Sunt exceptate de la prevederile alin. (1) privind omologarea, vehiculele rutiere lente care au fost deja inmatriculate intr-un stat membru al Uniunii Europene.

(7) Sunt exceptate de la prevederile alin. (1) vehiculele rutiere noi achizitionate pana la data de 30 aprilie 2020, apartinand categoriei T1, nivel de poluare I, echipate cu motoare a caror putere din constructie se situeaza intre 37 si 75 kW. Aceste vehicule vor fi omologate, la cererea detinatorilor in vederea eliberarii cartii de identitate, in termen de 6 luni de la intrarea in vigoare a prezentei legi”.

Mii de romani sunt vizati. Dupa punctul 13 al articolului 11, este introdus un nou punct, punctul 14. Acesta mentioneaza ca: „14. vehicul rutier lent – vehicul rutier antrenat de un motor incorporat, si care constructiv pe drum plan nu se poate deplasa cu o viteza mai mare de 25 km/h.”

loading...