Calendar ortodox 22 noiembrie 2020. Astazi, romanii crestin ortodocsi sarbatoresc niste sfinti care au trait pe vremea imparatului Nero. Au fost ucenicii Sfantului Apostol Pavel, patimind pentru Hristos in Kolasia. Aflam din Sinaxar ca, atunci cand se rugau in biserica, alaturi de alti crestini, au navalit peste ei inchinatorii la idoli.

Toti credinciosii au fugit si au ramas doar Filimon, Arhip si Apfia. Paganii i-au luat si i-au dus la Artoklis, cel care era facatorul de paine al Efesului. Sfantul Arhip a fost batut crunt, iar trupul lui a fost strapuns cu cutite de tot cei care treceau pe acolo. Sfantul Filimon a fost batut si ucis cu pietre. Sfanta Apfia a fost, la randul ei, ucisa cu pietre.

Calendar ortodox 22 noiembrie 2020. Ce sfinti sarbatoresc romanii

Sfanta Mucenita Cecilia s-a nascut la Roma. Parintii ei erau foarte bogati. Cand a facut juramantul fecioriei inaintea lui Dumnezeu, a imbracat o camasa aspra sub vestmintele stralucitoare, ca semn al nevointelor. Parintii ei au obligat-o sa se casatoreasca cu paganul Valerian.

Insa Cecilia l-a convins in noaptea nuntii sa treaca la dreapta credinta. El i-a urmat sfatul si a mers la Episcopul Urban, botezandu-se cu numele Valerian. Mai tarziu, l-a urmat si fratele lui, Tiburtie. Din cauza aceasta, au fost curand condamnati la moarte, dobandind cununa muceniceasca.

Calendar ortodox 22 noiembrie 2020. Sfanta i-a ingropat pe cei doi frati in acelasi loc, fiind adusa la randul ei la judecata, pentru ca propovaduia credinta printre pagani. Cand judecatorul a intrebat-o care este sursa acestui curaj, Cecilia i-a raspuns: „Constiinta curata si credinta neindoielnica”. A fost osandita la taierea capului.

Calaul a lovit-o cu sabia de trei ori peste gat, dar doar s-a ranit. A sangerat mult, iar peste trei zile a murit. Se intampla in jurul anului 230. Sfintele moaste se afla in prezent la Roma, intr-o biserica inchinata ei, conform antena3.ro.

Troparul Sfintilor Apostoli Filimon, Arhip si Onisim

Glasul 3

Calendar ortodox 22 noiembrie 2020. Sfintilor Apostoli, rugati pe Milostivul Dumnezeu ca sa dea iertare de greseli sufletelor noastre.

Condacul Sfintilor Apostoli Filimon, Arhip si Onisim

Glasul 4

Sfintite Apostole al lui Hristos Filimon, pe cei ce cu credinta savarsesc astazi preasfanta pomenirea ta, izbaveste-i pe toti de tot felul de ispite si de necazuri.

Troparul Sfintei Mucenite Cecilia

Glasul 4

Mieluseaua Ta, Iisuse, Cecilia, striga cu glas mare: pe Tine, Mirele meu, te iubesc si pe Tine cautandu-Te ma chinuiesc si impreuna ma rastignesc si impreuna ma ingrop cu Botezul Tau; si patimesc pentru Tine, ca sa imparatesc intru Tine; si mor pentru tine, ca sa viez pentru Tine; ci, ca o jertfa fara de prihana, primeste-ma pe mine ceea ce cu dragoste ma jertfesc Tie. Pentru rugaciunile ei, ca un Milostiv, mantuieste sufletele noastre.

Condacul Sfintei Mucenite Cecilia

Calendar ortodox 22 noiembrie 2020. Glasul 4

Pe Sfanta Cecilia, care s-a facut mireasa lui Hristos de buna voie si si-a impodobit inima cu virtuti, cu sfanta cuviinta sa o laudam multimea credinciosilor. Ca ea a rusinat semetia lui Almachie, stralucind ca soarele in mijlocul celor ce o cautau si dupa aceea s-a aratat celor de pe pamant Dumnezeiesc sprijin, intarind credinta.

Tot in aceasta zi, Biserica face pomenirea:

  • Sfintilor Mucenici Valerian si Tiburtie;
  • Sfantului Maxim Capelarie;
  • Sfintilor Mucenici Marcu, stefan si a altui Marcu;
  • Chinuirii Sfantului Mucenic Procopie, cel din Palestina;
  • Sfantului Mucenic Menignu Piuarul;
  • Preacuviosului Parintelui nostru Avva;
  • Sfintilor Hristofor si Eufimia;
  • Sfintilor Talaleu si Antim; -Sfantului Tadeu;
  • Sfintilor Mucenici Agapion, Sisinie si Agapie;
  • Sfantului Climent, episcopul Bulgariei cel din Ohrida.
loading...