Ovidenie Vovidenie sau Obrejenie. In fiecare an, in data de 21 noiembrie, crestinii ortodocsi sarbatoresc un eveniment important pentru credinciosi. Are loc Intrarea Maicii Domnului in Biserica, asa cum este notat in calendar. In popor, aceasta sarbatoare se numeste Ovidenie. Mai are si alte doua denumiri populare: Vovidenie sau Obrejenie.

Parintii Fecioarei Maria, Ioachim si Ana, nu au putut avea copii pana la o varsta inaintata. Dumnezeu s-a milostivit de ei si le-a daruit o fiica. Cei doi i-au fagaduit Domnului ca, atunci cand vor avea un copil, il vor inchina Lui. Cand a implinit varsta de 3 ani, Maria a fost dusa la Templul din Ierusalim, in casa Domnului.

Ovidenie Vovidenie sau Obrejenie. Traditii si obiceiuri de Intrarea Maicii Domnului in Biserica

Astazi, in seara de 20 noiembrie 2020, oamenii se duc la biserica si asista la Vecernie. In cadrul acestei slujbe, se citesc texte din Vechiul Testament, care fac referire la Maica Domnului. Ea este, de fapt, simbolul templului viu al lui Dumnezeu. In dimineata zilei urmatoare, pe 21 noiembrie, se citeste Evanghelia dupa Luca, in timpul Utreniei.

In timpul acesteia, este inclusa si Cantarea Maicii Domnului. La Sfanta Liturghie, se citeste apoi in continuare din Evanghelia dupa Luca. Aceasta sarbatoare este una insotita de multe traditii si supersitii populase, respectate cu sfintenie de multi romani. Se spune ca, in noaptea de Ovidenie, se deschid cerurile, scrie Revista Avantaje.

Ovidenie Vovidenie sau Obrejenie. Acum incep sa vorbeasca animalele, iar oamenii trebuie sa privegheze la lumina unei lumanari, incolacite pe un vas cu apa de leac. Se fac praznice si se impart pomeni pentru cei care au murit inecati, fara lumanare si pentru copiii care mor inainte sa fie botezati. Se spune la romani ca, in noaptea de Ovidenie, ies strigoii in lume.

Oamenii isi ungeau cu usturoi tocurile usilor si ale ferestrelor, dar si vatra, impreuna cu cuptorul. Acestea comunica prin horn cu exteriorul si puteau fi cai de acces pentru spiritele necurate. In aceasta zi, nu se prelucreaza lana si pieile de animale, pentru ca vitele sa nu fie atacate si ucise de animalele salbatice.

Femeile nu au voie sa spele rufele la rau, incepand cu ziua de Ovidenie pana in ziua Sfantului Gheorghe. Altfel, cele care incalca aceasta regula, vor fi lovite de necazuri aspre.

loading...