Ordonanta de Urgenta pentru completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii a fost aprobata de catre guvern. Legea pune in aplicare exercitarea serviciilor medicale la distanta, in contextul pandemiei, sub forma de telemedicina.

Care sunt serviciile care pot fi prestate prin telemedicina

Printre aceste servicii, ce pot fi prestate la distanta, se numara consultatia, expertiza, asistenta, radiologia, patologia si monitorizarea.

Beneficiile aduse de telemedicina sunt scurtarea listelor de asteptare, optimizarea utilizarii resurselor si nu in ultimul rand cresterea productivitatii. Medicina la distanta va ajuta la imbunatatirea asistentei medicale si la o eficienta sporita a sistemului sanitar, mai ales in contextul actual al pandemiei cu noul coronavirus.

Lupta impotriva coronavirusului

De asemeni, un factor foarte important in perioada imediat urmatoare, este reducerea interactiunii umane si implicit, limitarea raspandirii noului coronavirus, fara limitarea accesului pacientilor la serviciile medicale.

In 45 de zile, Ministerul Sanatatii va elabora normele metodologice generale de punere in aplicare a ordonantei. Acestea vor cuprinde:

  • specialitatile medicale si lista serviciilor care fac obiectul serviciilor de telemedicina
  • conditiile de organizare si functionare a telemedicinei, pentru fiecare tip de serviciu de medicina la distanta
  • responsabilitatea stabilirii calitatii serviciului de telemedicina si a verificarii respectarii ei
  • modalitatea de acordare a serviciilor de medicina la distanta

Sursa: Digi24

loading...