Pensionarii din Romania au parte de o veste buna, chiar inainte de sarbatorile de iarna. Pensiile din Pilonul II ar putea creste prin contributii voluntare ale angajatorilor, iar acestia din urma ar putea beneficia de deduceri fiscale din partea statului.

Patru senatori PNL au initiat un proiect de lege care vrea sa compenseze astfel reducerea contributiei la Pilonul II de pensii, decisa in anul 2017 de guvernul Tudose.

Angajatorii vor avea posibilitatea sa plateasca 150 de euro in fiecare luna contributie suplimentara la fondul de pensii din Pilonul II al angajatilor, iar statul sa deconteze indirect aceste sume prin intermediul unor facilitati fiscale.

Pilonul II de pensii a fost instituit prin Legea 411/2004 si prevedea ca ponderea contibutiilor la pensia privata a romanilor va creste gradual de la 2,5 % la 6 %. Insa, nu a fost respectat calendarul de crestere, iar in 2017 constributia a fost redusa de la 5,1 % la 3,75 %.

Initiatorii acestui proiect vor sa conintereseze companiile care isi doresc sa-si fidelizeze angajatii, inclusiv din perspectiva unor venituri mai mari dupa retragerea din activitate.

“Prezenta propunere legislativa creeaza mecanismul necesar, astfel incat langa contributia obligatorie stabilita de art. 43 alin (3), angajatorul sa poate contribui suplimentar in contul participantului la Pilonul II, in limita a 150 de euro/luna, cu posibilitatea deducerii acestei sume din impozitul pe profit sau din impozitul pe venitul mocrointreprinderilor”, au explicat initiatorii proiectului.

Masuri benefice pentru salariati

  • angajatorul va avea la indemana mai multe instrumente de fidelizare a angajatului
  • contributiile in plus ar genera un activ superior al participantului la fondul de pensii administrat privat si, implicit, o pensie pentru limita de varsta mult mai mare
  • banii virati suplimentar in contul participantului vor merge, prin intermediul fondurilor private de administrare a pensiilor, catre finantarea mediului econimic national
  • masura ar putea contribui la scaderea evaziunii fiscale prin faptul ca angajatorii vor avea interesul sa prezinte dimensiunile reale ale profitului astfel incat sa poata finanta contributiile angajatilor pentru ca apoi sumele sa le fie scazute din taxele pe care le datoreaza statului
  • banii care vor fi directionati catre pensiile din Pilonul II nu vor merge in consum, ci in investitii
loading...