Meteorologii ne anunta ca, din pacate, sirul de ierni calduroase nu s-a incheiat. Vremea de Craciun va fi calduroasa, iar cea mai mare parte a tarii nu se va bucura de zapada.

Potrivit ANM, iarna 2020-2021 va fi foarte blanda. Demebrie va fi o luna relativ calduroasa pentru perioada respectiva, cu temperaturi mai ridicate decat valorile considerate normale in aceasta zona climatica.

Craciun si Revelion fara zapada, din nou

Sanse de lapovita sau ninsoare vor fi doar in zilele de 6, 8 si 9 decembrie. De sarbatori, cerul va fi insorit si probabil prea cald pentru ninsoare.

In ziua de 25 decembrie, temperatura maxima va fi de 2 grade Celsius, iar minima de -2 grade, masurabila pe timpul noptii. Asta inseamna ca de Craciun nu vom avea zapada nici in acest an.

Pentru noaptea revelionului, situatia nu sta prea diferit fata de Craciun. Maxima va fi in jur de 1-2 grade, insa noaptea e posibil totusi sa se semnaleze lapovita.

Cum va fi vremea de Craciun in anii urmatori

Specialistii ne avertizeaza ca din cauza fenomenului de incalzire globala, in anii ce vin vom avea ierni din ce in ce mai calduroase. Totusi, episoade scurte de viscol mai sunt posibile din cand in cand.

„Nu se poate exclude aparitia unor ierni reci, dar cel mai probabil este sa avem ierni din ce in ce mai calde, cu episoade de viscol, temperaturi foarte scazute. Chiar daca vom vorbi despre episoade extreme scurte, impactul lor poate fi semnficativ.

Nu trebuie neglijate fenomenele extreme atunci cand vorbim despre incalzirea globala. Intr-o iarna calda, este de ajuns un episod foarte scurt de viscol, care poate da peste cap intreaga economie.

Asadar, iernile geroase, cu troiene, sunt doar o amintire a generatiilor nascute pana in anii ’90. In ultimele doua decenii, anotimpul rece a devenit din ce in ce mai bland”, spune Roxana Bojariu, climatolog ANM.


Sursa: CANCAN
Foto: dreamgeek.ro

loading...