Calendar ortodox vineri 20 noiembrie 2020. Astazi, romanii il praznuiesc pe Sfantul Grigorie Decapolitul. El s-a nascut in orasul Irinopolis din Decapolea Isauriei, din sud-estul Asiei Mici. A venit pe lume in jurul anilor 780-790. A ajuns la o manastire din Decapole, la egumenul Simeon, care era un frate al mamei sale.

Aici a ramas vreme de 14 ani. S-a retras intr-o pestera, acolo unde va auzi o chemare de la Dumnezeu, care l-a indemnat sa paraseasca pestera pentru a putea fi de folos si altora. A petrecut o iarna intr-o manastire din Efes. A ajuns in orasul Proconez, apoi la Enos, in Macedonia. De aici a fos prezent in Tesalonic, acolo unde a fost gazduit intr-o manastire de catre egumenul Marcu.

Calendar ortodox vineri 20 noiembrie 2020. Ce sfant sarbatoresc romanii

A plecat spre Roma cu un calugar de aici. Au mers pe uscat pana la Corint, in sudul Greciei. S-au imbarcat pe o corabie si a ajuns la Roma. Avea o putere incredibila asupra demonilor. Numeroase persoane care erau stapanite de duhuri necurate au fost vindecate prin rugaciunile cuviosului Grigorie.

A trecut la cele vesnice la 20 noiembrie 842. Moastele sale au ajuns in tara noastra datorita banului Barbu Craiovescu. El le-a cumparat in 1498, apoi le-a asezat in Manastirea Bistrita, din judetul Valcea, scrie antena3.ro.

Troparul Sfantului Cuvios Grigorie Decapolitul

Glasul 3

Calendar ortodox vineri 20 noiembrie 2020. Chip te-ai facut infranarii si prin Dumnezeiescul Duh pe toti i-ai luminat. Alergarea dreptei credinte o ai savarsit si cu invataturile lumea ai luminat si ai mustrat cugetele celor rau credinciosi, Parinte Cuvioase Grigorie, roaga-te lui Hristos Dumnezeu sa ne daruiasca noua mare mila.

Condacul Sfantului Cuvios Grigorie Decapolitul

Glasul 3

Fecioara astazi…
Soare luminos pe tine Biserica te cunoaste, care cu podoabele faptelor bune si cu razele tamaduirilor pe toti luminezi, a lui Hristos sluga. Pentru aceasta praznuim Dumnezeiasca pomenirea ta si cinstim nevointele tale, Preafericite Parinte, Intelepte Grigorie

Calendar ortodox vineri 20 noiembrie 2020. Tot in aceasta zi, serbam Inaintepraznuirea Intrarii in Biserica a Maicii Domnului si face pomenirea:

  • Sfantului Ierarh Proclu, arhiepiscopul Constantinopolului;
  • Sfintilor Mucenici Nirsa, episcopul, si Iosif, ucenicul sau;
  • Sfintilor Mucenici Isachie, Ioan si Savorie;
  • Sfintilor Mucenici Gheitazet:
  • Sfintelor fecioare Tecla, Vautha si Denahida;
  • Sfintilor Mucenici Eustatie, Tespesie si Anatolie;
  • Sfantului Teoctist Marturisitorul.
loading...