In urmatoarele zile, primele firme urmeaza sa primeasca bani de la stat ca urmare a crizei create de Covid-19. Anuntul a fost facut de catre Virgil Popescu, ministrul economiei, energiei si mediului de afaceri, la o conferinta de presa.

Bani de la stat – 1,5 miliarde de euro

„Astazi este pe ordinea de zi in Guvern ordonanta de urgenta prin care se va suplimenta de la un miliard la 1,5 miliarde de euro bugetul pentru granturile oferite IMM-urilor pentru cele trei masuri, astfel incat toti cei care au depus pe masura 1 si masura 2 sa poata fi finantati”, a declarat ministrul.

Peste 29 de mii de firme s-au inscris pentru masura 1 si peste 22 de mii pentru masura 2.

Peste 3.000 de firme din masura 1 sunt evaluate pentru eligibilitate

„Trebuie sa vedem care dintre ele sunt eligibile si care nu. In acest moment sunt peste 3.000 de firme din masura 1 evaluate. Banii sunt deja in conturile agentiilor pentru IMM-uri si astazi au fost platiti catre banci. Maine, firmele vor primi in aplicatia informatica folosita pentru a primi acesti bani contractul pentru finantare. Nu trebuie sa faca decat sa se downloadeze, sa se semneze si sa le urce inapoi in aplicatie, acestea automat se vor duce catre banci si intr-o zi, doua vor avea banii in cont”, spune Virgil Popescu.

Se incepe digitalizarea procedurilor

Ministerul a inceput sa digitalizeze diverse proceduri legate de aceste granturi, pentru a usura munca celor care depun actele pentru a primi bani de la stat si a reduce riscul de infectare cu noul coronavirus.

„Oamenii trebuie doar sa stea in fata calculatorului, apasa pe buton, semneaza electronic si incarca inapoi in sistem. De luni, acelasi lucru se va intampla cu masura 2. Sper ca pana la sfarsitul acestei luni toata masura 2 sa fie achitata. Este foarte important: daca in cinci zile nu semneaza acest contract, inseamna ca renunta sa beneficieze de acest ajutor. Este valabil pentru ambele masuri”, explica Popescu.

Bugetul va fi suplimentat cu 500 de milioane de euro

Dupa modificarea ordonantei de urgenta OUG 130, saptamana viitoare va fi aplicata si masura 3, privind investitiile.

Guvernul a aprobat pe 12 noiembrie un proiect de ordonanta de urgenta prin care este suplimentat bugetul alocat programului de granturi pentru capital de lucru. Bugetul va fi suplimentat cu 500 de milioane de euro pentru companiile afectate de criza Covid-19.

„A fost adoptata in prima lectura o ordonanta de urgenta, inaintata de Ministerul Fondurilor Europene, prin care se suplimenteaza bugetul alocat programului de granturi pentru capital de lucru pentru companiile afectate de COVID-19, un program derulat prin Ministerul Economiei, cu suma de 500 de milioane de euro, astfel incat sa fie acoperite toate solicitarile depuse in cadrul acestui program de un numar de peste 22.000 de IMM-uri. Asadar, programul de 1 miliard de euro devine programul de 1,5 miliarde de euro prin suplimentarea bugetului pentru aceasta masura, granturi pentru capital de lucru pentru IMM-uri afectate de efectele pandemiei COVID-19”, a declarat seful cancelariei prim-ministrului, Ionel Danca.


Sursa: Economica
Foto: Kanal D

loading...